Drag-and-drop

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приклад перетягування зображення до вебпереглядача

Drag & Drop (перетягування) — форма виконання певних дій у графічних інтерфейсах користувача (GUI), що передбачає використання комп'ютерної миші або сенсорного екрана. У дослівному перекладі з англійської мови означає «тягни та кинь». Дія виконується шляхом оперування видимими на екрані комп'ютера об'єктами за допомогою миші. Суть дії полягає у перетягуванні віртуальних об'єктів з одного місця у інше і таким чином виконанні певних дій або у програмі, або у взаємодії кількох програм. Базовими прикладами Drag&Drop дій є переміщення об'єкта (наприклад, перетягування файлу із файлового менеджера у вікно програми чи у те, чи інше місце ієрархії), перетягування виділеного тексту у редакторі із одного місця у інше, якщо це відбувається за допомогою миші.

У програмуванні для кінцевого користувача[ред. | ред. код]

Перетягування вважається важливим підходом до побудови програм у багатьох системах розробки для кінцевих користувачів. На відміну від більш традиційних, текстових мов програмування, багато мов програмування для кінцевих користувачів базуються на візуальних компонентах, таких як плитки або піктограми, якими користувачі маніпулюють за допомогою інтерфейсів перетягування. AgentSheets,[1] середовище програмування для дітей, запровадило сучасне поняття програмування блоків за допомогою перетягування, надаючи 4 основні можливості: 1) Блоки, які може компонувати кінцевий користувач, 2) Блоки, які може редагувати кінцевий користувач, 3) Блоки можуть бути вкладені для представлення деревоподібних структур, 4) Блоки розташовані геометрично для визначення синтаксису. Перетягування також використовується у багатьох програмах редагування шейдерів для графічних інструментів, таких як Blender.[2] Перетягування також використовується у деяких рушіях відеоігор, зокрема Unreal Engine, GameMaker Studio, Construct 2 та, з розширенням, Unity.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Moving Beyond Syntax: Lessons from 20 Years of Blocks Programing in AgentSheets. Journal of Visual Languages and Sentient Systems. Архів оригіналу за 28 квітня 2019. Процитовано 29 листопада 2018. 
  2. Render – Blender Reference Manual. blender.org. Архів оригіналу за 23 березня 2015. Процитовано 24 січня 2014.