Бактеріофаг Qβ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Escherichia virus Qbeta)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бактеріофаг Qβ
Бактеріофаг Qβ атакує F pilus кишкової палички
Бактеріофаг Qβ атакує F pilus кишкової палички
Класифікація вірусів
Група: IV
Надцарство: Riboviria
Царство: Orthornavirae
Тип: Lenarviricota
Клас: Allassoviricetes
Ряд: Levivirales
Родина: Leviviridae
Рід: Allolevivirus
Вид: Бактеріофаг Qβ
Escherichia virus Qbeta
Посилання
Вікісховище: Enterobacteria phage Qbeta
Віківиди: Escherichia virus Qbeta
NCBI: 2846023

Бактеріофаг Qβ (Bacteriophage Qβ; інші назви — Escherichia virus Qbeta, Enterobacteria phage Qbeta) — вид одноланцюгових РНК-вірусів родини Leviviridae.

Опис[ред. | ред. код]

Позитивно спрямований одноланцюговий РНК-вірус. Капсид ікосаедричної форми, діаметром 25 нм. Паразитує у бактерії Escherichia coli (кишкова паличка). Входить у клітину господаря після приєднання до сторони F pilus.[1]

Генетика[ред. | ред. код]

Геном Qβ завдовжки 4218 нуклеотидів. Він має три відкритих рамки зчитування і кодує чотири білка: A1, A2, CP і qβ-репліказа. Геном має структуру, який регулює експресію гена і захищає геном від РНКази господаря.

Білок A2[ред. | ред. код]

Білок A2 називають білком дозрівання через його лізисну активність. На кожному віріоні присутня одна копія A2. Механізм лізису подібний до механізму лізису пеніциліну; A2 інгібує утворення пептидоглікану, інгібуючи фермент UDP-N-ацетилглюкозамін 1-карбоксивінілтрансфераза (MurA), який каталізує перший етап синтезу пептидоглікану.[2]

A2 також призначений для розпізнавання комірок і клітини-господаря. Коли білок зв'язується з пілюсом бактерії, він розщеплюється і утворює пори в оболонці господаря.

РНК-полімераза[ред. | ред. код]

РНК-полімераза, що копіює і позитивні і негативні РНК, є комплексом з чотирьох білків: бета-субодиниця (репліказа) кодується фагом, тоді як три інші субодиниці кодуються бактеріальним геномом: альфа-субодиниця (рибосомний білок S1), гамма-субодиниця (EF-Tu) та дельта-субодиниця (EF-Ts).[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kashiwagi A, Yomo T (August 2011). Ongoing phenotypic and genomic changes in experimental coevolution of RNA bacteriophage Qβ and Escherichia coli. PLoS Genetics. 7 (8): e1002188. doi:10.1371/journal.pgen.1002188. PMC 3150450. PMID 21829387.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  2. Загальна вірусологія. Архів оригіналу за 6 жовтня 2018. Процитовано 6 жовтня 2018.
  3. van Duin, J.; Tsareva, N. (2006). Single-stranded RNA phages. Chapter 15. У Calendar, R. L. (ред.). The Bacteriophages (вид. Second). Oxford University Press. с. 175–196. ISBN 0195148509.