Gastrostomobdellidae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Gastrostomobdellidae
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida)
Родина: Gastrostomobdellidae
Richardson, 1971
Посилання
Вікісховище: Category:Gastrostomobdellidae
Віківиди: Gastrostomobdellidae
NCBI: 1133062

Gastrostomobdellidae (Шлункороті п'явки) — родина п'явок підряду Erpobdelliformes ряду Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida). Складається з 2 родів. Спочатку класифікувалася як підродина Gastrostomobdellinae в родині Cylicobdellidae. Лише з 2011 року виокремлено у самостійну родину.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цієї родини коливається від 7 до 11 см. Довга, м'язова, пряма і трубчаста глотка не має щелеп або зубчастих структур. Наділені гастропорами, які утворюють в глотці й тягнуться до шлунка. завдяки цьому п'явки можуть ковтати здобич.

Мають циліндричне тіло, чимось схожі на дощових хробаків. Шлунково-кишковий тракт трубчастий, пристосуванні до хижацького способу життя, не має сліпих кишок (caeca), за винятком пари дуже маленьких пісткаека в 19 соміті. Ці п'явки мають черевний отвір (шлунок) на животі, який відкривається з кишкового каналу в або поруч з клітелумом (своєрідного пояска) і чия функція ще не з'ясована. У них 16 пар нефридіїв. У самців атріум (репродуктивний апарат) нем'язистий, невеличкий. Кількість кілець між гонопорами (генитальними отворами) взалежності від виду коливається від 6 до 9. Має гастропоральний проток, що є допоміжним органом, через який проходить сперматофор під час спарювання.

Забарвлення яскраве з червонуватим відтінком.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічаються як на суходолі, та й у воді. Воліють до вологих лісів. Це доволі активні хижаки, що живляться кільчастими хробаками, яких ковтають цілком.

Усіє гермафродитами. Наділені численними яєчка з простими сперматозоїдами. Клітелум утворює яєчний кокон слизу, в який самиця відкладе запліднені яйця.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширено від Індії до Малайзії та Індонезії.

Роди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Laurence R. Richardson (1971): Gastrostomobdellidae fam. nov. Bulletin of the National Science Museum Tokyo, 14 (4), S. 585—602.
  • Takafumi Nakano: Systematic Revision of the Monotypic Family Orobdellidae (Hirudinida: Arhynchobdellida: Erpobdelliformes), with Molecular Phylogenetic Analyses of the Known Orobdellid Species. Dissertation, Kyoto University, 2013.