Американські райки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Hemiphractidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Американські райки
Hemiphractus fasciatus
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Підряд: Neobatrachia
Родина: 'Американські райки' (Hemiphractidae)
Peters, 1862
Синоніми
Amphignathodontidae
Gastrothecidae
Cryptobatrachidae
Посилання
Вікісховище: Hemiphractidae
Віківиди: Hemiphractidae
EOL: 2811146
ITIS: 773185

Американські райки (Hemiphractidae) — родина земноводних підряду Neobatrachia ряду безхвості. Має 5 родів й 101 вид. Тривалий час вважалася підродиною райкових. Тепер низка вчених виділяє з цієї родини самостійні родини Amphignathodontidae та Cryptobatrachidae.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цієї родини коливається від 1,5 до 11 см. За своєї будовою у багато в чому схожі на представників родини Райкові. У більшості голова середнього або маленького розміру, окрім роду Hemiphractus, у яких трикутна, загострена морда. Очі переважно великі із горизонтальними зіницями. Мають 2 пари колоколоподібних зябер. Особливістю цих земноводних є те, що самиця носить яйця на спині, де вони розвиваються у пуголовок. За формою й засобом пересування цих райок з ікринками на спині розрізняють роди американських райок. Відсутні таки торби (або мішечки) лише у видів Hemiphractus.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляють тропічні та субтропічні ліси, гірські місцини. Зустрічаються на висоті до 2000—4000 м над рівнем моря. Доволі полохливі тварини. Активні переважно вночі. Живляться дрібними безхребетними.

Це яйцекладні амфібії. Самиця відкладає до 300 яєць різного розміру. У більшості видів відсутня стадія вільного пересування пуголовок.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у Центральній та Південній Америці. Звідси походить й назва цих райок.

Роди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Біологія: Комплексний довідник. /Р. В. Шаламов, Ю. В. Дмитрієв, В. І. Подгорний. — Х.: Веста: Вид-во «Ранок», 2006. — 624 с.