Hopliancistrus tricornis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hopliancistrus tricornis

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Підродина: Hypostominae
Рід: Hopliancistrus (Гопліанциструс)
Isbrücker & Nijssen, 1989
Вид: Hopliancistrus tricornis
Isbrücker & Nijssen, 1989
Посилання
Вікісховище: Hopliancistrus tricornis
Віківиди: Hopliancistrus tricornis
МСОП: 135926073

Hopliancistrus tricornis — єдиний вид роду Hopliancistrus триби Ancistrini з підродини Hypostominae родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Наукова назва походить від грецьких слів hoplon, тобто «зброя», та agkistron — «гак».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 10,5 см. Зовнішністю схожий на сомів з роду Lasiancistrus. Від останніх відрізняється наявністю 5 кісткових пластинок на хвостовому стеблі та відсутністю синапоморфії. Голова сильно сплощена зверху. Очі помірного розміру. У самців з боків морди присутні сильно викривлені одонтоди (шкіряні зубчики). По краях губів присутні сосочки. З боків голови розташовано по 3 вирости-вусики. Тулуб широкий у передній частині, звужується до хвоста. Спинний плавець доволі довгий. Грудні плавці також видовжені. Черевні плавці дещо поступаються останнім. Жировий плавець крихітний. Анальний плавець більший за жировий. Хвостовий плавець дуже широкий.

Забарвлення спини та боків світло-коричневе з білими цяточками та поперечними блідочорними смугами. Черево має кремовий колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Біологія вивчена недостатньо. Є демерсальною рибою. Воліє до чистих і прозорих водойм. Тримається дна. Ховається вдень серед каміння або в печерках. Цей сом активний у присмерку та вночі. Живиться водоростями та дрібними водними організмами.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Є ендеміком Бразилії. Мешкає в басейні річок Тапажос і Шінгу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Montoya-Burgos, J.-I., S. Muller, C. Weber and J. Pawlowski, 1998. Phylogenetic relationships of the Loricariidae (Siluriformes) based on mitochondrial rRNA gene sequences. p. 363—374. In L.R. Malabarba, R.E. Reis, R.P. Vari, Z.M.S. Lucena and C.A.S. Lucena (eds.) Phylogeny and classification of neotropical fishes. Porto Alegre: EDIPUCRS.