Мармадьюк Танстелл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мармадьюк Танстелл
Народився 1743[2][3][…]
Burton Constable Halld, Burton Constabled, Східний Йоркширський Райдінг[d], Східний Йоркширський Райдінг, Йоркшир і Гамбер, Англія, Королівство Велика Британія
Помер 11 жовтня 1790(1790-10-11)[1]
Wycliffed, Wycliffe with Thorped, Графство Дарем, Дарем, Англія, Королівство Велика Британія
Країна  Королівство Велика Британія
Діяльність орнітолог
Членство Лондонське королівське товариство
Батько Cuthbert Constabled
Мати Elizabeth Heneaged
Нагороди

Мармадю́к Та́нстелл (англ. Marmaduke Tunstall; *1743, Буртон-Констебль, Йоркшир — †11 жовтня 1790) — англійський орнітолог і колекціонер. Його робота Ornithologica Britannica (1771 рік), ймовірно була першою британською роботою із використанням біноміальної номенклатури.

Танстелл народився в Буртон-Констеблі, Йоркшир. В 1760 році він успадкував сімейні володіння Скарджіл, Гуттон, Лонг-Валлерс і Вайкліфф. Будучи католиком, він навчався в місті Дуе у Франції. Після закінчення навчання він переселився на вулицю Велбек в Лондоні, де заснував великий музей та колекцію живих тварин. Після його одруження в 1776 році, музей переїхав до Вайкліффа та був на той час одним з найкращих в країні.

Танстелл був членом Лондонського товариство антикварів з 21 року, та в 1771 році був обраний до Королівського товариства.

Танстелл помер у Вайкліффі, його володіння відійшли до його брата, Вільяма Констебля, який запросив Томаса Бевіка зробити малюнки зразків птахів. Пізніше колекція була куплена Ньюкастльським товариством в 1822 році і стала основою Ньюкастльского музею.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в SNAC — 2010.
  2. British Museum person-institution thesaurus
  3. Swartz A. Open Library — 2007.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Mullens and Swann — A Bibliography of British Ornithology (1917)