Листокрутка вербова кривовуса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pandemis heparana)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Листокрутка вербова кривовуса

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Підряд: Glossata
Інфраряд: Heteroneura
Sectio: Cossina
Subsectio: Cossina
Надродина: Tortricoidea
Родина: Листовійки (Tortricidae)
Підродина: Tortricinae
Триба: Archipini
Рід: Pandemis
Вид: Листокрутка вербова кривовуса
Pandemis heparana
Michael Denis & Ignaz Schiffermüller, 1775
Посилання
Вікісховище: Pandemis heparana
NCBI: 192191

Листокрутка вербова кривовуса (Pandemis heparana Schiff.) — шкідливий метелик. Пошкоджує всі плодові культури і багато листяних порід.

Опис[ред. | ред. код]

Розмах крил метелика: самки — 22 міліметри, самця — 18 міліметрів. Малюнок крила подібний до малюнка смородинової листокрутки, але відтінок темніший. Передні крила червоно-бурі, основи крил і серединна перев'язь — темнішого кольору. Задні крила світло-сірі. Яйця такі самі, як і у смородинової листокрутки, але яйцекладки більш яскраво-зелені. Гусениці трав'янисто-зелені, з жовто-зеленою або блідо-зеленою головою. Лялечки світло-коричневі з темнішою спинкою і чохликами над зачатками крил, кінець черевця потовщений, з вісьмома гачечками: чотири на кінці і по два з боків. Довжина лялечки 12-14 міліметрів. Протягом літа дає дві генерації.

Екологія[ред. | ред. код]

Зимують гусениці другого віку в павутинних коконах під сухими лусками бруньок і на плодушках. Навесні при середньодобовій температурі +15..+17°С гусениці виходять з коконів і пошкоджують бруньки й листя. В умовах України метелики літають з кінця травня до кінця липня. Одна самка може відкласти до 350 яєць. В одній яйцекладці 10-60 яєць. Через 9-12 днів з яєць виходять жовтувато-зелені, дуже дрібні гусениці, які склеюють павутиною два листки або, приклеюючи листок до плода, пошкоджують одночасно листок і шкірочку плода.

Джерела[ред. | ред. код]