Pelodiscus shipian

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pelodiscus shipian
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: М'якотілі черепахи (Trionychoidea)
Родина: Трикігтеві черепахи (Trionychidae)
Рід: Далекосхідні черепахи (Pelodiscus)
Вид: P. shipian
Pelodiscus shipian
Gong, Fritz, Vamberger, Gao and Farkas, 2022
Посилання
Віківиди: Pelodiscus shipian
NCBI: 3003843

Pelodiscus shipian — вид черепах з родини трикігтевих черепах (Trionychidae). Описаний у 2022 році. Раніше вважався частиною Хунанська м'якотіла черепаха. Назва «shipian» з китайської мови перекладається як «плита», що натякає на схожість цього виду з пласким каменем.

Опис[ред. | ред. код]

Зовнішньо в значній мірі схожий на вид Китайська м'якотіла черепаха, з якими може утворювати гибриди. Відрізняється від інших видів переважно за иітохондріальними лініями. Довжина карапаксу становить близько 15 см, більш-менш сильно горбистий.

Оосбливістю є забарвлення: карапакс зазвичай оливкового кольору, виразно окільцюваний, прикрашений зеленувато-чорним мармуровим малюнком; пластрон жовтувато-білий з плямою з розмитими краями за кожною пахвовою западиною, яка не поширюється до ентопластрону, і невеликою чорноїюсуспензією вздовж її передньої межі; нижня сторона шкірястого краю панцира з різною кількістю темної пігментації; голова оливкового кольору з численними чорними плямами; підборіддя сіро-коричневе з блідими крапками, горло темно-сіре, з дрібними плямами чорного кольору; шия з широкою жовтою бічною смугою, що тягнеться від барабанної стінки ззаду, яка має тенденцію вниками з дорослішанням черепахи; ентопластрон у формі бумеранга, величина згинання поперечної планки між двома заднебоково спрямованими ветвями становить 90°.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Воліє до прісних водойм, насамперед річок та боліт. Є яйцекладною черепахою.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік КНР. Знайдено лише в провінції Цзянсі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Shiping Gong, Uwe Fritz, Melita Vamberger, Yangchun Gao and Balázs Farkas. 2022. Disentangling the Pelodiscus axenaria complex, with the Description of A New Chinese Species and Neotype Designation for P. axenaria (Zhou, Zhang & Fang, 1991). Zootaxa. 5125(2); 131—143.