Pluridens

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pluridens
Череп Pluridens serpentis
Череп Pluridens serpentis
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Хордові
Клас: Плазуни
Ряд: Лускаті
Підряд: Ящірки
Родина: Мозазаври
Підродина: Халізаврові
Рід: Pluridens
Lingham-Soliar, 1998
Посилання
Вікісховище: Pluridens
Віківиди: Pluridens
Fossilworks: 170960

Pluridens — рід вимерлих плазунів підродини Халізаврові родини Мозазаври підряду ящірок. Мали 3 види. Мешкали у пізньому крейдовому періоді — наприкінці кампанського й на початку маастрихтського ярусів. Наукова назва перекладається як «Багатозубий».

Опис[ред. | ред. код]

Викопні рештки P. serpentis — два повних черепа і кілька окремих щелеп — дозволили вченим ретельніше вивчити будову представників цього роду, оскільки до того було знайдено окремі невеличкі фрагменти кісток.

Середня довжина більшості видів становила 5 м, максимальна — сягала 8-10 м. У порівнянні з іншими представниками своєї підродини мали довші й масивні щелепи з більшою кількістю витягнутих, вузьких зубів (майже удвічі більші ніж в інших мозазаврів) і меншими очима. Зуби в поперечному розрізі майже круглі. Коронки зубів маленькі й неглибокі, кінчики ззаду зогнуті. Щелепи в деяких зразках міцні, можливо, використовувались для бою за самиць або територію. Також на щелепах виявили велику кількість нервово-судинних отворів, що свідчить про розвинену механорецепцію. З огляду на це припускають наявність хеморецепції за допомогою роздвоєного язика. Мали невеличкі очі, що свідчить про поганий зір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Воліли до середніх та невеличких глибин, полювали на невелику рибу та молюсків, використовуючи зміни тиску води для виявлення здобичі в умовах низької освітленості. Вважається, що практично не мали ворогів.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Більшість викопних рештків знайдено у Марокко та південнозахідному Нігері та північної Нігерії. Тому вважається, що ці мозазаври мешкали на території сучасної Західної Африки (включно з західними областями Сахари), коли ті області перебували під водою.

Види[ред. | ред. код]

  • Pluridens walkeri з Нігеру
  • Pluridens calabaria з Нігерії
  • Pluridens serpentis з Марокко

Джерела[ред. | ред. код]

  • T. Lingham-Soliar. 1998. A new mosasaur Pluridens walkeri from the Upper Cretaceous, Maastrichtian of the Iullemmeden Basin, southwest Niger. Journal of Vertebrate Paleontology 18(4):709-707.
  • Konishi, Takuya; Caldwell, Michael W.; Nishimura, Tomohiro; Sakurai, Kazuhiko; Tanoue, Kyo (2015). «A new halisaurine mosasaur (Squamata: Halisaurinae) from Japan: the first record in the western Pacific realm and the first documented insights into binocular vision in mosasaurs». Journal of Systematic Palaeontology: 1–31.
  • Nicholas R.Longrich, Nathalie Bardet, Fatima Khaldoune, Oussama Khadiri Yazami, Nour-Eddine Jalil. 2021. Pluridens serpentis, a new mosasaurid (Mosasauridae: Halisaurinae) from the Maastrichtian of Morocco and implications for mosasaur diversity. Journal Pre-proof