Pseudacanthicus leopardus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pseudacanthicus leopardus

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Рід: Pseudacanthicus
Вид: Pseudacanthicus leopardus
(Fowler, 1914)
Посилання
Вікісховище: Pseudacanthicus leopardus
Віківиди: Pseudacanthicus leopardus

Pseudacanthicus leopardus — вид риб з роду Pseudacanthicus родини Лорікарієві ряду сомоподібні.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 15 см. Голова широка, сплощена зверху. У самців вона більш велика. Очі доволі великі. Є 2 пари коротеньких вусиків. Щелепи короткі, утворюють гострий кут при їх об'єднанні. Зуби товсті та нечисленні. Тулуб видовжений, його вкрито великою кількістю гострих шипиків. Звідси походить інша назва цих сомів. Спинний плавець доволі великий, широкий та довгий. Грудні плавці широкі. У самців на першому промені цих плавців є довгі шипи. Черевні плавці видовжені. Анальний плавець має меншу основу, ніж у черевних. Жировий плавець крихітний. Хвостовий плавець великий, з гострими кінцями, з нитями у дорослих особин.

Забарвлення темно-коричневе з чорними плямами на тулубі й плавцях. Крайні промені спинного та хвостового плавців помаранчево-червоного кольору, кінчики променів цих плавців того ж кольору. Черево має сіро-жовте забарвлення. У молодих особин через спинний і хвостовий плавці проходить широка смуга червоного кольору. Також молодь не має чорних плям на плавцях.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Є демерсальною рибою. Віддає перевагу м'якій і кислій воді, насиченій киснем. Зустрічається на швидкій течії з піщаним дном. Вдень ховається серед каміння та корчів. Активна у присмерку та вночі. Живиться двостулковими, равликами, креветками, в значно меншій мірі водоростями.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в річці Рупунуні (Гаяна).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fisch-Muller, S., 2003. Loricariidae-Ancistrinae (Armored catfishes). p. 373—400. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre: EDIPUCRS, Brasil.