Pterodoras

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pterodoras
Pterodoras granulosus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Надродина: Doradoidea
Родина: Бронякові (Doradidae)
Рід: Pterodoras
Bleeker, 1862
Посилання
Вікісховище: Category:Pterodoras
Віківиди: Pterodoras
EOL: 25119
ITIS: 164203

Pterodoras — рід прісноводних риб з родини Бронякові ряду сомоподібних. Має 2 види.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 55 до 70 см, при максимальній вазі у 6,5 кг. Голова широка, дещо сплощена зверху. Біля морди є 3 пари вусиків. Очі невеликі. Тулуб широкий, кремезний. Між собою види цього роду відрізняться кістковими щитками уздовж бічної лінії. Спинний плавець високий, з короткою основою, перший промінь являє жорсткий шип. Жировий плавець маленький. Грудні плавці широкі, з гострими шипами. Черевні плавці маленькі. Анальний плавець помірної довжини. Хвостовий плавець доволі широкий, дещо вирізаний.

Забарвлення темних кольорів з контрастними цятками або плямочками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Воліють до повільних річок. Активні вночі. Вдень тримаються біля корчів та рослин. Ведуть хижацький спосіб життя. Живляться рибами 9часто нападають на сплячих риб), водних безхребетних.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені у басейні річок Амазонка, Оріноко, Уругвай, Парагвай і Парана (від Колумбії до Аргентини). Також зустрічаються у річках Суринаму, Гаяни, Фрацузької Гвіани.

Види[ред. | ред. код]

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Для сомів цього роду знадобиться ємність від 500 літрів. На дно насипають суміш дрібного, середнього і великого піску шаром від 5 см. Біотоп для сомів даного роду — це суцільний завал з корчів. Тому основним елементом декорацій будуть гіллясті корчі. Рослини не потрібні. Оскільки це нічні риби, акваріуміст рідко бачить своїх вихованців.

Селити можна групою від 2-3 штук або поодинці. Уживаються з великими сомами інших родів — орінокодорасами, мегалодорасами, франціскодоросами, оксідоросами. З інших риб сусідами можуть стати великі лорікарієві — птерігопліхт і плекостомус, харацинові — брікони, хопліаси. Їдять будь корми для акваріумних риб. Як додаткову харчову добавку їсть фрукти. Годують сомів на ніч, перед вимиканням світла. З технічних засобів знадобиться внутрішній фільтр середньої потужності для створення помірної течії, компресор. Температура тримання повинна становити 22-25 °C.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2011). Species of Pterodoras in FishBase. December 2011 version.