Spellemannprisen

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Spellemannprisen, яку часто називають норвезькою «Греммі» англійською мовою,[1] є норвезькою музичною нагородою, що присуджується норвезьким музикантам.[2] Премія була заснована Міжнародною федерацією фонографічної індустрії (IFPI), організацією, яка представляє інтереси індустрії звукозапису в усьому світі. Вперше присуджена у 1973 році, премія вшановує музикантів за попередній рік; вона і досі вручається щорічно, зазвичай у січні або лютому. Комітет Шпеллеманна, що складається з членів IFPI Норвегії та FONO, керує премією і виступає в ролі судді.[3] Наразі присуджується 21 категорія, на додаток до інших почесних та галузевих нагород, які може присуджувати комітет. У 2020 та 2021 роках через пандемію COVID-19 церемонія нагородження проходила в цифровому форматі.

Журі та підрахунок балів[ред. | ред. код]

Для кожної категорії збираються окремі журі. Члени журі є конфіденційними як від широкої громадськості, так і від інших журі. Журі оцінює кожного номінанта окремо, а потім збирається для обговорення, поки не буде визначено переможця. Зазвичай на розгляд журі представляють трьох номінантів.

Комітет Шпеллеманн висуває номінантів у трьох категоріях: «Новачок року», «Скрипаль року» та «Хіт-артист». Номінаційне журі номінує решту відео, які потім представляються на розгляд журі.

Нагорода «Новачок»[ред. | ред. код]

Починаючи з 2007 року, переможець у номінації «Новачок року» отримує приз у розмірі 200 000 крон. Стипендія надається Gramo, норвезьким агентством з фінансування музичної індустрії.[4]

Багаторазові лауреати премії[ред. | ред. код]

Станом на 2014 рік шістнадцять артистів вигравали премію більше п'яти разів. Найбільше перемог має Лейф Ове Андснес — 10 нагород.

Канали трансляції[ред. | ред. код]

У 2011 році шоу нагородження в прямому ефірі повернулося на телеканал NRK вперше з 2001 року і відтоді залишалося на тому ж каналі. З 2002 по 2010 рік шоу виходило на каналі TV 2.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nelson, Michael (20 January 2014). Watch Kvelertak Perform At Norway's Spellemann Awards. Stereogum. Процитовано 1 December 2014.
  2. Spellemannprisen (Store norske leksikon). Snl.no. 17 листопада 2011. Процитовано 18 грудня 2011.
  3. Hva gjør FONO? (Fono). Fono.no. Процитовано 18 грудня 2011.
  4. Om Gramo (Gramo). Gramo.no. Процитовано 18 грудня 2011.
  5. Slik blir Spellemann på NRK. NRK.no.