Sturisoma nigrirostrum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sturisoma nigrirostrum
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Рід: Sturisoma
Вид: Sturisoma nigrirostrum
Fowler, 1940
Посилання
Вікісховище: Sturisoma nigrirostrum
Віківиди: Sturisoma nigrirostrum
МСОП: 167714

Sturisoma nigrirostrum (Стурізома чорноноса) — вид риб з роду Sturisoma родини Лорікарієві ряду сомоподібні.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 22 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиці трохи більші за самців. Голова подовжена. На морді є чорний виріст, що спрямовано донизу. Лоб плаский. З боків голови самця є щетинки. Рот невеличкий. Тулуб невисокий та подовжений. Хвостове стебло сильно витягнуте в довжину. Спинний плавець дуже високий, з короткою основою. Жировий плавець відсутній. Грудні плавці довгі, серпоподібні. Черевні плавці невеличкі. Анальний плавець витягнутий донизу. Хвостовий плавець розділений. Верхні та нижні промені хвостового плавця витягнуті в довжину на 10 см.

Забарвлення сіро-коричневе, спина темніше. Уздовж лінії спини, від морди до початку спинного плавця, проходить вузька темно-коричнева смуга. Такого ж кольору дуже широка безформна смуга йде збоку від морди до хвостового плавця, може перериватися, утворюючи плями. Нижня частина є сріблясто-білою. Плавці прозорі з дрібними цятками коричневого кольору у самиці та димчасті — у самця.

Під час нерест забарвлення самця змінюється на попелясто-чорне.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Воліє до чистої води, насиченою киснем. Зустрічається в заплавах, невеличких річках з піщано-кам'янистим дном. Утворює невеличкі косяки. Вдень лежить на ґрунті, корчах, інших пласких поверхнях. Активна в присмерку. Живиться водоростевими обростаннями, іншою рослинністю, детритом.

Статева зрілість настає у віці 1—1,5 року. Самиця відкладає 100—200 ікринок на відкрите каміння. Самець охороняє кладку.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Є ендеміком Перу. Мешкає у річках Укаялі та Мараньон.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ferraris, C.J. Jr., 2003. Loricariidae — Loricariinae (Armored catfishes). p. 330—350. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre EDIPUCRS, Brasil.