Суперкористувач

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Superuser)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Суперкористувач (також зустрічається під назвами root, supervisor, адміністратор, адмін тощо) — спеціальний аккаунт в UNIX-подібних системах з ідентифікатором (UID, User IDentifier), використання якого надає право на виконання всіх без винятку операцій.

Суперкористувач UNIX-систем має логін «root» тільки за замовчуванням і легко перейменовується при необхідності.

Така схема була придумана для полегшення адміністрування. Наприклад, на серверах Novell початківці адміністратори нерідко припускаються помилки, «даруючи незалежність» гілкам каталогів (втрачаючи над ними будь-який контроль); в UNIX подібне неможливо.

Користувач root може ставати іншим користувачем за допомогою операції setuid[en], але не навпаки. Зазвичай це використовується в цілях безпеки, коли сервер при запуску збирає якусь інформацію про систему (для чого необхідні права суперкористувача), а потім віддає свої привілеї.

Суперкористувач у Unix-подібних операційних системах[ред. | ред. код]

Див. також: su

Microsoft Windows[ред. | ред. код]

У Windows NT та пізніших системах, похідних від неї (наприклад, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 та Windows Vista / 7/8/10), має бути принаймні один обліковий запис адміністратора (Windows XP і раніше) або один з можливих для підняття привілеїв для суперкористувача (Windows Vista / 7/8/10 через контроль облікових записів користувачів). У системах Windows XP та попередніх версіях існує вбудований обліковий запис адміністратора, який залишається прихованим, коли існує еквівалентний обліковий запис користувача[1]. Цей вбудований обліковий запис адміністратора створено порожнім паролем[1]. Це створює ризики для безпеки, тому вбудований обліковий запис адміністратора за замовчуванням відключається в Windows Vista та пізніших системах через введення контролю облікових записів користувачів (UAC)[1].

Обліковий запис адміністратора Windows не є точним аналогом кореневого облікового запису Unix — Адміністратор. Вбудований обліковий запис адміністратора та обліковий запис адміністратора користувача мають однаковий рівень привілеїв. Обліковий запис користувача за умовчанням, створений у системах Windows, є обліковим записом адміністратора. На відміну від облікових записів адміністратора MacOS, Linux та Windows Vista/7/8/10, облікові записи адміністраторів у системах Windows без UAC не ізолюють систему від більшості помилок повного кореневого доступу. Один з цих підводних каменів включає зниження стійкості до шкідливих програм.

У облікових записах адміністратора Windows Vista/7/8/10 з'явиться запит на перевірку автентичності запуску процесу з підвищеними правами. Зазвичай ніякі облікові дані користувача не потрібні для автентифікації підказки UAC в облікових записах адміністратора, але для автентифікації UAC-запиту потрібно ввести ім'я користувача та пароль адміністратора в стандартних облікових записах користувачів. В облікових записах адміністраторів Windows XP (і попередніх систем) автентифікація не вимагається для запуску процесу з підвищеними привілеями, і це ставить інший ризик безпеки, що спричинило розвиток UAC. Користувачі можуть встановити процес запуску з підвищеними привілеями зі стандартних облікових записів, встановивши процес «запустити як адміністратор» або за допомогою команди «runas» та перевірити автентифікацію підказки з обліковими даними (ім'я користувача та пароль) облікового запису адміністратора. Велика перевага автентифікації з стандартного облікового запису відхиляється, якщо в облікових записах адміністратора використовується порожній пароль (як у вбудованій обліковій системі адміністратора в Windows XP та попередніх системах).

У Windows NT 2000 та вище root-користувач є обліковим записом адміністратора[2].

Novell NetWare[ред. | ред. код]

У Novell NetWare суперкористувач називався «supervisor», пізніше «адміністратор»[3].

OpenVMS[ред. | ред. код]

У OpenVMS «SYSTEM» — це обліковий запис суперкористувача для ОС.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в LLC), Tara Meyer (Aquent. Enable and Disable the Built-in Administrator Account. docs.microsoft.com (en-us) . Архів оригіналу за 9 квітня 2018. Процитовано 8 квітня 2018.
  2. Using the LocalSystem Account as a Service Logon Account (Windows). msdn.microsoft.com (англ.). Архів оригіналу за 9 квітня 2018. Процитовано 8 квітня 2018.
  3. Draper, Charles. Supervisor (Bindery) User Created on Every NetWare 4 Server. support.novell.com. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 8 квітня 2018.