Обговорення:Інститут фізики імені Андронікашвілі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Dzyadyk у темі «бібліографія, джерела» 9 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

бібліографія, джерела[ред. код]

  • Электронные и ионные процессы в твердых телах. Сб. науч. ст. Вып. 4. Тбилиси, Мецниереба, 1971. 278 с. 1 портр. // Академия наук Грузинской ССР, Институт физики АН Грузинской ССР. Сборник посвящается памяти Никанора Григорьевича Политова (1920—1971)
  • Политов Никанор Григорьевич — кандидат физико-математических наук (1920 — 1971) // Славные греки Грузии. Панкратис Папунидис, 23 Сентября 2010
    В 1944 г. поступил в аспирантуру при Институте физики и геофизики Академии наук Грузии, занимался в лаборатории космических лучей. Через два года младшим научным сотрудником перевелся в лабораторию диэлектриков. В 1950 г. на базе Института физики и геофизики создается два самостоятельных института.
  • Н. П. Калабухов в кругу сотрудников. Институт физики, Тбилиси, 3 марта 1940 года
  • Georgian Academy of Sciences founded the Institute of Physics in December 1950 (сайт не працює).
  • Памяти Георгия Михайловича Кукавадзе (1914—1992). УФН, том 165 вып. 6, июнь 1995. в сентябре 1941 был переведен в Институт физики и геофизики АН ГССР в Тбилиси
  • Физика Низких Температур: Том 38, Выпуск 6 (Июнь 2012), c. 598-605 Институт физики им. Э. Андроникашвили, ул. Тамарашвили, 6, г. Тбилиси, 0177, Грузия
  • Андроникашвили, Элевтер Луарсабович // УФН, том 104 вып. 2, июнь 1971, с. 336-340 В 1950 г. по его инициативе в составе Академии наук Грузинской ССР создается Институт физики, который выделился из существовавшего тогда Института физики и геофизики
  • 2. Становление Института организован в конце 1950 года. Директором до 1987 года был академик Элевтер Луарсабович Андроникашвили, который незадолго до приезда в Тбилиси закончил докторантуру в Москве

Юрій Дзядик в) 20:04, 10 квітня 2015 (UTC).Відповісти

M. Nodia Institute of Geophysics is 75 Years Old[ред. код]

  • About Us, Mikheil Nodia Institute of Geophysics

Грузія, як і весь Кавказ, з геологічної точки зору є досить складною областю, і вирізняється високою сейсмічною активністю. Ось чому матеріали про сейсмічні події (зокрема, руйнівні землетруси) в Грузії і сусідніх регіонах відомі з давніх часів. Але такі матеріали в цілому мали описовий характер. З початку XIX століття провідною тенденцією стає кількісна оцінка геофізичних явищ (визначення напруженості магнітного поля Землі, прискорення сили тяжіння, основні параметри, пов'язані з метеорологічними явищами, і т.д.) У 1844 році у Тбілісі була заснована перша на Кавказі і одна з перших у Росії магніто-метеорологічна обсерваторія, і вона зіграла значну роль у розвитку геофізичної науки. З моменту свого заснування керівниками обсерваторії були відомі, видатні вчені: А. Купфер, А. Filadelfin, П. Моріц, Дж Абіх, І. Milbern, С. Glasek і т.д. Обсерваторія була авторитетним і потужним науковим центром, де були проведені геомагнітні, сейсмологічні, метеорологічні, гравіметричні спостереження, та отримані матеріали, як друкована продукція ???, були відправлені у фізичні обсерваторіях світу. Пізніше обсерваторія була передана спершу в Карсані, а потім у Душеті.

Таким чином, реальна можливість заснування інституту з геофізичним профілем була підготовлена крок за кроком, а потім ??? був забезпечений. Для того, щоб забезпечити таку організацію фахівцями, з ініціативи обсерваторії, у 1932 молоді кадри обсерваторії (В. Балавадзе, Г. Твалтвадзе, В. Kebuladze, А. Цхакая) та наукові працівники інституту гірничої справи та металургії (A. Bukhnikashvili і А. Abakelia) були направлені до так званої короткої аспірантури Академії Наук СРСР.

У 1933 році (першого листопада), відповідно до постанови президії Закавказького філії та Грузинського відділення Академії наук СРСР (26 жовтня 1933), у Тбілісі було утворено Геофізичний інститут Грузинського відділення Академії наук СРСР, що було важливою подією в розвитку грузинської науки і культури.

Створення інституту геофізики збіглося з періодом, коли головним об'єктом держави було визначити і використовувати природні ресурси країни. Необхідно було збільшити базу мінеральних ресурсів, і тому вивчення сейсмічних умов території, розвідка корисних копалин геофізичними методами придбала першорядне значення. Грузія, у зв'язку з її геологічними умовами, була природною лабораторією для розвитку геофізичних досліджень. Першим директором інституту був професор П. Никифоров, заступниками директора були професори Н. Мусхелішвілі та М. Нодія, вченим секретарем був А. Д. Цхакая. Слід зазначити, що керівником відділу теоретичної та математичної геофізики інституту був професор М. І. Мусхелішвілі. Сейсмічна станція обсерваторії також належала до інституту.

У 1941 році декретом Ради Народних Комісарів Грузинської РСР, яким було утворено Академію наук ГССР, на базі Інституту геофізики був створений Інститут фізики і геофізики, його директором був призначений професор М. Нодія.

У 1950, 1 грудня, Інститут фізики і геофізики був розділений на два інститути - Інститут фізики та Інститут геофізики. Професор Б. Балавадзе був призначений директором Інституту геофізики.

У 1953 році Б. Балавадзе відправився в Москву для проходження докторантури, і професор А. Бухнікашвілі був призначений директором інституту. Він керував ним до 1972 року.

У 1956 Душетська магнітна обсерваторія і станція космічних променів були передані у власність інституту. Душетська геофізична обсерваторія входить у світову мережу геомагнітних обсерваторій. Параметри магнітного поля Землі постійно спостерігаються там. Головна цінність даних обсерваторії є

не відредагований машинний переклад

його безперервність протягом більш ніж 160 років, що дуже важливо при дослідженні різних завдань геофізики в планетарному масштабі. З 2006 року за допомогою японських вчених, спостереження проводяться з сучасних цифрових вимірювальних приладів.

Експериментальна космофізичних комплекс космічних променів включені у світовій мережі космічних променів обсерваторій в якості станції управління. Дані космофізичних обсерваторії, разом з аналогічними даними інших країн, які включені в базову та інтернет збору даних у світі.

In 1975 the Institute established Alazani anti-hail base in Village Ruispiri in the form of stationary expedition. In 1961, the first in the former USSR, anti-hail service was formed at the Ministry of Agriculture of Georgia, and it was preceded by investigations and experiments carried out by a group of scientist of Institute of Geophysics. In 1969, for elaboration and introduction of means of reduction hail processes, the leaders of the work professor A. Bukhnikashvili and A. Kartsivadze received State Prize of USSR in sciences and engineering. In 1985, together with other scientists, A. Kartsivadze received Prize of Soviet of Ministers of USSR for above mentioned works. Also, A. Kartsivadze is a co-author of the scientific discovery concerning active crystallization of overcooled water systems in atmosphere.

У 1975 Інститут встановив Алазани протиградових базу в селі Ruispiri у вигляді стаціонарної експедиції. У 1961 році вперше в колишньому СРСР, анти-град служба була створена в Міністерстві сільського господарства Грузії, і йому передували досліджень і експериментів, проведених групою вченого Інституту геофізики. У 1969 році для розробки і впровадження засобів зниження граду процесів, керівники робочої професора А. Bukhnikashvili і А. Карцівадзе отримав Державну премію СРСР в галузі науки і техніки. У 1985 році разом з іншими вченими, А. Карцівадзе отримав премію Ради Міністрів СРСР, крім зазначених вище робіт. Крім того, А. Карцівадзе є співавтором наукового відкриття, що стосуються активного кристалізації переохолоджених водних систем в атмосфері.