Пташина п'явка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Theromyzinae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пташина п'явка

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Хоботні п'явки (Rhynchobdellida)
Родина: Пласкі п'явки (Glossiphoniidae)
Рід: Пташина п'явка (Theromyzon)
Philippi, 1867
Посилання
Вікісховище: Theromyzon
Віківиди: Theromyzon
ITIS: 69375
NCBI: 13285

Пташина п'явка (Theromyzon) — єдиний рід п'явок підродини Theromyzinae з родини Пласкі п'явки ряду Хоботні п'явки (Rhynchobdellida). Має 5 видів. Синонім — Protoclepsis.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина коливається від 2 до 5 см, завширшки до 10-15 мм. Мають 4 пари очей. Тіло широко, листоподібне, доволі м'яке і гладеньке, спереду широку й звужується на кінці. Передня присоска значно більша та розвиненіша за задню.

Забарвлення коливається від зеленувато-прозорої до майже чорної.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічаються в прісних водоймах, віддають перевагу стоячим. Не плавають, їх можна знайти або за птахів, або сидять на водоростях. Вони легко проникають у ротову порожнину й дихальні органи птахів, де ссуть кров зі слизових оболонок. Також можуть знаходити собі сховок у кон'юнктивному мішку очей. У деяких стоячих водоймах іноді розмножуються у величезній кількості, що може привести до масової загибелі качок і гусей. В такому випадку свійських птахів переводять до проточних водойм, у яких такі явища не спостерігаються. Для вигнання паразитів з організмів у ніздрі їхніх господарів уводять 10 % розчин повареної солі.

Статева зрілість настає у 7—10 місяців. Спарюванням відбувається шляхом гонопорного злиття. Відкладають яйця (від 60 до 611 загалом) у коконах (від 3 до 6), що прикріплюють до каміння або рослин. Після відкладання коконів ці п'явки можуть прожити ще якийсь час, але крові більше не ссуть. Інкубаційний період триває до 14 діб. Молодь може жити на тілі материнського організму до 2-3 місяців.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у Північній та Південній Америці, Європі, північній Азії.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Кузнецов а О. Н. Пиявки — паразиты водоплавающей птицы. — Птицеводство, 1955, № 11, с. 32—34
  • Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (2011). Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist.. Species 2000: Reading, UK.. Retrieved on 24 september 2012.
  • Theromyzon[недоступне посилання з липня 2019]