Title Transfer Facility

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Title Transfer Facility, більш відомий як TTF — віртуальна торгова точка[en] природного газу у Нідерландах. Цей торговий пункт забезпечує можливість для багатьох торговців у Нідерландах проводити ф'ючерсні, фізичні та біржові операції. Створена компанією Gasunie[en] у 2003 році, за значимістю не поступається National Balancing Point[en] (NBP) у Сполученому Королівстві, і дозволяє торгувати газом у нідерландській газовій мережі. TTF управляється незалежним дочірнім підприємством Gasunie — Gasunie Transport Services B.V.,[1] — оператором газотранспортної системи в Нідерландах. Фізичні короткострокові та довгострокові ф'ючерсні контракти на газ також торгуються та обробляються біржею ICE Endex[2] (Амстердам) та біржею PEGAS. Газ на TTF торгується в євро за мегават-годину.

У грудні 2020 року ціна газу на нідерландському хабі TTF (контракт «на добу вперед») з поставкою в середу зросла до нового локального рекорду – $220 за тисячу кубометрів. Це максимальне значення за останні 22 місяці – з 5 лютого 2019 року.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gasunie Transport Services B.V. (GTS). Архів оригіналу за 7 квітня 2008. Процитовано 3 грудня 2019.
  2. ICE Endex. Архів оригіналу за 3 грудня 2019. Процитовано 6 грудня 2019.
  3. Газ у Європі продовжує дорожчати. kosatka.media (рос.). Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 23 грудня 2020.