Арак – Хомс – Зайзун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арак – Хомс – Зайзун. Карта розташування: Сирія
ТЕС Зейзун
ТЕС Зейзун
ТЕС Ал-Зара
ТЕС Ал-Зара
ГПЗ Арак
ГПЗ Арак
1
1
ГПЗ Хайян
ГПЗ Хайян
ГПЗ SMAGP/Ебла
ГПЗ SMAGP/Ебла
Хомс
Хомс
Пункти, сполучені газопроводом (1 – місце повороту газопроводу Омар І на Дамаск та початку Омар ІІ)

Арак – Хомс – Зайзун – трубопровід у Сирії, призначений для постачання природного газу зі центральної частини країни до ряду промислових об’єктів у провінціях Хомс, Хама та Ідліб.

У середині 1990-х почалась розробка родовищ газопромислового району на схід від Пальміри, для чого в 1995-му ввели в дію газопереробний завод Арак. Для видачі його продукції спорудили трубопровід, що спершу прямує у західному напрямку до міста Хомс (в цьому районі є кілька великих споживачів блакитного палива, наприклад, розташований на околиці провінційної столиці НПЗ та завод мінеральних добрив у Каттіні), після чого довертає на північ, перетинає західну частину провінції Хама (де в 2001-му ввели в експлуатацію ТЕС Ал-Зара) та досягає ТЕС Зайзун (провінція Ідліб).

Довжина газопроводу, виконаного в діаметрі 600 мм, становить 325 км. Він має робочий тиск у 7,5 МПа та здатен перекачувати біля 2,2 млрд м3 на рік.[1]

Варто відзначити, що до Хомсу траса трубопроводу прямує в одному коридорі з іншими сирійськими газотранспортними системами, як то Омар (спершу з головною гілкою Омар І, а після її повороту на Дамаск – із північною підсистемою Омар ІІ), Джбейсса – Хомс і Табія – Захід, що полегшує маневр ресурсами. При цьому всі вони (крім Табія – Захід) можуть приймати додаткові об’єми блакитного палива від введених в експлуатацію у 2009 – 2010 роках газопереробних заводів Хайян, Ебла (обслуговує родовище Аш-Шаєр) та SMAGP (ГПЗ-1).[2]

Можливо також відзначити, що з 2000 року запрацював інший трубопровід від ГПЗ Арак, що прямує до Алеппо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Study for Updating Syrian Electricity Sector in Syrian Arab Republic ( Final Report ) (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 20 січня 2022.
  2. Inc, IBP (4 листопада 2016). Syria Investment and Business Guide Volume 1 Strategic and Practical Information (англ.). Lulu.com. ISBN 978-1-365-49340-9.