Байхецюань

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Байхецюань
Кулак Білого Журавля
Кулак Білого Журавля
Назви Бай Хі Цюань
Спеціалізація Удар
Походження Китай
Заснування Приблизно кінець XVIII століття
Засновники Фанґ Циньян

Байхецюань (кит. 白鶴拳) або Кулак Білого Журавля — це південний стиль китайських бойових мистецтв, заснований майстринею бойових мистецтв — Фанґ Циньян. Бій ведеться на близькій дистанції, а техніка ударів і захисту імітує пташине задирання або відбивання крилами.

Байхецюань — один з видів «Шаолінського боксу», який імітує білого журавля. Вся система цього стилю була заснована на спостереженнях за рухами журавля, його методами атаки й духу. Це є одним з шести відомих стилів «Шаолінського боксу». Решта шкіл не менш відомі: стиль Тигра, Мавпи, Леопарда, Змії та Дракона. Також вказують такі школи, як Собаки, Оленя та Ведмедя. Також є деякі стилі білого журавля, що використовують традиційну зброю, коли інакші школи відмовилися від цієї практики.

Легенда Білого Журавля[ред. | ред. код]

Фенґ Циньян жила разом з її батьком в провінції Фуцзянь, де проживає велика кількість журавлів. Батько Циньян знав південні стилі Китайських бойових мистецтв і передав дочці свої знання. Одного дня, коли Циньян займалася господарською роботою, недалеко приземлився журавель. Циньян намагалася налякати птаха палкою і навичками, які вона отримала від батька, але все було марно — що би вона не робила, журавель завжди знаходив протидію. Вона намагалася вдарити його по голові, але він забрав голову з лінії атаки і заблокував палку крилами. Циньян знову намагалася вдарити журавля по крилам, але птах зробив крок вбік і відбив палицю. Дівчина попробувала вколоти птаха в живіт, але він ухилився відступивши назад й перебив палку своїм дзьобом. Через це, Фенґ почала обережно вивчати рухи журавлів журналів і комбінуючи з технікою, якою навчилася від батька, зробивши стиль, який ми знаємо як Кулак Білого Журавля[1].

Є багато різних версій цієї легенди. За однією з них журавель не блокував удари, але ухилявся й відбивався. Суть стилю полягає в підкресленні техніки ухилення й атаки по вразливих точках противника замість використання грубої фізичної сили. Оскільки творцем була жінка, цей стиль мав особливу популярність в тренуваннях жіночої самооборони, через те, що техніки не використовують грубу силу. Він більше імітує делікатні, хитрі рухи, з чим цей стиль і асоціюється[1].

Техніка Білого Журавля[ред. | ред. код]

Техніка Білого Журавля заснована на блискавичних ударах по життєво важливих точках та переході на кидкову чи больову техніку. Ударна техніка сконцентрована на 3 рівнях: очі, горло, пах. Ці три точки вважаються найбільш вразливими. Атака по них може заподіяти сильний біль та надати атакуючому додатковий час для проведення інших технік. Тим не менше, хоч і велика кількість технік націлена на ці точки, більшість ударів спрямовані на щелепу, сонячне сплетіння, живіт та інші місця. Цікавий факт: вважалося, що в китайських бойових мистецтвах немає бокових ударів (хук), однак, у катах Білого Журавля вони присутні. Основою цього стилю є ката Санчін (або на кит. Самджен). В перекладі, це означає: «Три битви». Ця ката дозволяє людині завдавати сильних ударів без великого замаху. Фактично, людина в правильній позі нагадує натягнуту пружина, яка в потрібний момент готова вистрибнути і віддати всю енергію в певний напрямок. Ця ката виняткова важлива для цього стилю, фактично весь стиль на ній і заснований.

Оскільки Байхецюань був створений для самозахисту, деякі звичні для спортивних єдиноборств техніки відсутні в Білому Журавлі, такі як лоукік. Оскільки цей стиль заснований на швидких атаках по вразливих ділянках тіла, використання техніки лоукіку, що потребує фізичної сили, не вельми доречне. Проте є багато адептів Байхецюань, що безперешкодно можуть на високому рівні продемонструвати цю техніку.

В цьому стилі присутня більша свобода вибору ударної поверхні. Один й той самий удар може бути виконаний різною поверхнею: долонею, кулаком, пальцями, передпліччям. Допускається сильно вдарити навіть спиною. Але зазвичай ударну поверхню вибираються по ситуації. Зручніше ткнути в очі пальцями, ніж кулаком, але тими самими пальцями важче ефективно вдарити по підборіддю.

Система навчання[ред. | ред. код]

У китайців зовсім інакша система навчання, яка відрізняється від європейської. Передусім в них зовсім інакша дисципліна. Коли приходить вчитель, то він може сісти, пити чай і нічого не робити. Але відповідно й учні не отримують знань і навичок. Перші 3 роки учня перевіряють. В цей період Сіфу (кит. Учитель) навіть не звертає оосбистої увагу на учня, його вчать старші учні. Вже після того, як учня перевірили, його починає вчити сам сіфу. Одної з особливостей китайського методу навчання є постійна спостережливість. Наприклад: сидіти на стільці треба так, щоб якщо його різко забрали, адепт міг встояти на ногах. Таких практик в ушу доволі багато, позаяк в минулі часи в будь-який момент на учнів могли напасти, і їм треба бути завжди готовими. Також одною з особливостей є те, що в традиції немає спарингів. Адже на той період поліції не було в маленьких «селах», а повсюдно знаходилися розбійники, в адептів було багато реального бойового досвіду. Тим не менш, за сучасності, коли часи вже набагато спокійніші, це традиція може погано вплинути на учня і його підготовку до реального бою.

Вплив на інші бойові мистецтва[ред. | ред. код]

Стиль Білого Журявля є одним із складових стилів «П'яти Предків»[2], які разом з деякими стилями Карате (Годзю-рю, Сито-рю і Уєчі-рю) використовують звичайну «Сан Чіан», яка добре відома, завдяки Японській вимові, як «Санчін», яка навчає правильної структури й використовувати внутрішню енергію[3].

Більшість бункаїв (брейкаутів) ката Білого Журавля, такі як хакутсуру, ставить наголос на удари по життєво важливих точках людини або кюшо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Fujian White Crane Kung Fu / Boxing: A guide | Inter Martial Arts. web.archive.org. 11 січня 2018. Архів оригіналу за 11 січня 2018. Процитовано 22 липня 2021.
  2. Albizu73. The Immortal Fortune of Fujian White Crane Kung Fu – Speculative Tertulia. ingmaralbizu.com (амер.). Архів оригіналу за 22 липня 2021. Процитовано 22 липня 2021.
  3. Reid, Craig. KUNG FU PANDA: BIG BEAR CAT WAS "PO-FECT". KUNGFUMAGAZINE.COM. Архів оригіналу за 12 листопада 2013. Процитовано 22.07.2021.

Література[ред. | ред. код]