Барсболод-джінон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Барсболод-джінон
ᠪᠠᠷᠰ
ᠪᠣᠯᠤᠳ
ᠵᠢᠨᠦᠩ
ᠬᠠᠭᠠᠨ
Народився 1488(1488)
Монголія
Помер 1531
Монголія
Національність монгол
Діяльність політик
Титул каган Монголії
Термін 1517—1519 роки
Попередник Даян-хан
Наступник Боді-Алаг-хан
Конфесія тенгріанство
Рід Чингізиди
Батько Даян-хан
Мати Мандухай-хатун
Брати, сестри Ulsboldd, Turboladd, Gersenji Khongtaiji of the Jalayird, Alchboldd, Arsboldd, Arboldd, Chin Taijd, Ger odd, Gerboldd і Ochirboldd
Діти Гюнбілег-джінон
Алтин-хан
Нарійн-тайдж

Барсболод-джінон (14881531) — 20-й великий каган Монгольського ханства в 15171519 роках. Ім'я перекладається як «Сталевий тигр». відомий також як Барс-Болод-хан.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з гілки Хубілаїдів династії Чингізидів. Третій син кагана Даян-хана. Народився у 1488 році. Був добре відомий за свою мужність і виняткові військові навички у військових кампаніях свого батька проти ойратів та інших монгольських племен. У 1512 відзначився у війні проти барогонських туметів, після чого даян хан призначив його отджігіном (намісником) над цим монгольським племенем.

Перед смертю Даян-хан оголосив своїм наступником онука Боді-Алаг-хана. Після смерті Даян-хана у 1517 році Барсболод оголосив себе великим каганом Монгольської імперії, стверджуючи, що Боді-Алаг-хан надто молодий і недосвідчений, щоб підтримувати єдність Монгольської імперії.

У 1519 році Боді-Алаг-хан в союзі з іншим стрийком Арсуболодом виступив проти Барсболод-хана. Суперники, щоб уникнути кровопролиття, досягли компромісу. Барсболод був змушений відмовитися від влади на користь свого небожа, який зобов'язувався не шкодити синам Барсболода. Колишній каган отримав титул джінона (співволодаря) і став правити Правим крилом (барун-гар), якому підпорядковувалися племена туметів, хорчінів і юншиебу. Він влаштував свою ставку на «петлі» течії Хуанхе.

Частина дослідників вважає, що басрболод помер того ж 1519 року, втім ймовірніше це сталося у 1531 році. Його владу поділили сини.

Джерела[ред. | ред. код]

  • 陵寝管理官员济农
  • Dictionary of Ming Biography. 1368—1644. Vol. I, II. N. Y.;London, 1976.
  • Гэрэлбадрах, Дуутан Ж. XV—XVII зууны Монголын ноёд язгууртны зэрэг дэвийн асуудалд (К вопросу о титулах монгольской знати XV—XVII веков). Улаанбаатар хот, 1999