Бо Пу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бо Пу
кит. 白樸
Псевдо Бо Женфу
Народився 1226(1226)
Хецюйd, Династія Цзінь
Помер 1306(1306)
Підданство Династія Цзінь, династія Юань
Діяльність драматург, поет
Батько Bai Huad[1]

Бо Пу (白樸, 12261306) — китайський драматург і поет часів династії Юань.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1226 року в місцині на території сучасної провінції Хебей. Походив з родини впливових чиновників династі Цзінь. Через деякий час після початку війни з Монгольською державою Бо Пу у 1232 році разом з матір'ю перебирається до столиці імперії Кайфена. 1233 року Кайфен захопили монголи, й мати Бо Пу потрапила у полон. Бо Пу опинився під опікою друга батька Юань Хаовена, який значно вплинув на майбутнього драматурга й поета. Незабаром вони перебралися до теперішньої провінції Шаньсі. 1280 року Бо Пу вирушає до міста Цзінлін (сучасний Нанкін). Тут Бо Пу пише й ставить свої перші твори. Відомість Бо Пу сягає імператорів династії Юань. Наприкінці життя він перебирається до столиці імперії Даду. Тут обіймає посаду у Відомстві протоколу. Помер у 1306 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Бо Пу є автором 16 драм. Його вважають одним з чотирьох найвизначніших драматургів династії Юань. Найвідомішими є драми: «Осінньої вночі Сюань-цзуна засмучує дощ у чинари» (створена на сюжет з історії царювання Сюань-цзуна), «За стіною», «Романс Східної стіни», «Дощ на повловнії», «Метелик», «Мрія Цянтана».

Також відомий своїми віршами у жанрі ци, більшість яких увійшла до збірки «Небесна сопілка».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Crump, J. I. (1990). Chinese Theater in the Days of Kublai Khan. (Ann Arbor: Center for Chinese Studies The University of Michigan) ISBN 0-89264-093-6.
  1. China Biographical Database