Бове (графство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Графство Бове ( фр. comté de Beauvais) - невелике ранньосередньовічне французьке графство в провінції Бовезі.

У період правління Меровінгів, містом Бове управляли defensor civitatis (призначені королем - посади, які, найімовірніше, займали єпископи Бове) Графство Бовезі складалося з колишніх pagus Belvacensis, які розміщувалися на південь від графства Ам'єн з річкою Епт як західного кордону, і pagus Vindoilensis на сході з центром в поселенні Вандьой.

Перша згадка про створений Каролінгами графства Бовезі міститься в капітулярії імператора Людовика I, датованому 823 роком, проте вперше ім'я першого відомого з історичних джерел графа Бовезі, Бернара, згадано в хартії короля Людовика IV, датованій 936 роком. Існує припущення, що він був родичем каролінгских графів Вермандуа, які управляють графством до цього часу, проте документальних підтверджень цьому немає.

На початку XI століття графством володів Ед II, граф Блуа, хоча достовірно невідомо, коли і як він його отримав. За однією з версій, графство Бовезі було приданим його бабусі Ліутгарді, яка була донькоюграфа Вермандуа Герберта II, і була одружена з графом Блуа Тібо I. У 1015 році Ед II пожертвував частину графства єпископу Бове Роже. Син Еда II, граф Блуа Тібо III, остаточно втратив графство Бовезі після 1037 року . Після цього єпископи Бове були визнані графами Бовезі і прямими васалами короля Франції.

Графи Бовезі[ред. | ред. код]

Згодом графами Бовезі були єпископи Бове, які входили в число шести початкових церковних п'єрів Франції.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Список єпископів Бове