Вікіпедія:Європейська весна 2023

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Європейська весна 2023 — українська частина міжнародного конкурсу CEE Spring 2023, яка фокусується на наповненні української Вікіпедії статтями про країни Ради Європи. Конкурс в українській Вікіпедії проходить із 15 квітня по 15 травня, його проводить ГО «Вікімедіа Україна». Конкурс є щорічним, у 2023 році він проходить в українській Вікіпедії увосьме.

Метою міжнародного конкурсу є розвиток співробітництва у межах Центральної та Східної Європи та покращення висвітлення регіону у найбільшій онлайн-енциклопедії; у його межах інші мовні спільноти писатимуть і покращуватимуть статті про Україну. Цього року організатори конкурсу в українській Вікіпедії вирішили змінити його фокус на країни Ради Європи, аби також покращити висвітлення країн Західної та Північної Європи — з одного боку ці країни є усе більш важливими для України, з іншого боку попередні сім років конкурсу уже допомогли суттєво покращити висвітлення країн Центральної та Східної Європи.

Головна Умови Теми Результати Довідка Вікімандри без рамки Вікіцитати без рамки

Участь

Як узяти участь?
  1. Зареєструватися або увійти у Вікіпедію.
  2. Створити або доповнити статтю у Вікіпедії з урахуванням базових вимог (див. нижче).
  3. Поставити на її сторінці обговорення шаблон {{Європейська весна 2023}}
  4. Стаття автоматично надійде на розгляд журі, яке перевірить її. Усі статті перевіряються по завершенню конкурсу, хоча журі за можливості намагатиметься давати відгук статтям і під час конкурсу.
  5. До 15 травня статтю можна поліпшувати (зокрема з урахуванням побажань журі, якщо такі є), і на оцінювання журі надійде варіант станом на завершення конкурсу.

Призи та нагороди

Усі учасники й учасниці конкурсу можуть поборотися за призи й пам'ятні сувеніри.

Основні номінації

У конкурсу є дві основні номінації — «найбільший внесок» та «найкраща стаття».

  • «Найбільший внесок». У цій категорії нагороджуються три учасники, котрі зроблять найбільший внесок у рамках усього конкурсу. Увесь конкурсний внесок оцінюється відповідно до правил та вимог Вікіпедії та якості доданої інформації. Переможці визначаються за показником «найбільший якісний внесок».
  • «Найкраща стаття». У цій категорії нагороджується 10 учасників, чиї статті будуть визнані найкращими за результатами рейтингу журі. Бали будуть визначатися відповідно до регламенту — грає роль розмір статті, її повнота та перевірність, оригінальність тощо.
    • Такі ж призи отримають основні автори «добрих» чи «вибраних» статей, створених чи суттєво поліпшених і доведених до цього статусу у рамках конкурсу (доробити статтю потрібно до завершення конкурсу, отримати статус «доброї» чи «вибраної» — до кінця червня).

Призами в основній номінації будуть подарункові сертифікати інтернет-магазинів.

Детально про параметри оцінювання читайте у повному регламенті конкурсу.

Заохочувальні призи та сувеніри

Набір сувенірів та сертифікати участі отримають учасники й учасниці конкурсу, які створять або суттєво поліпшать принаймні три статті у межах конкурсу (із дотриманням правил конкурсу та Вікіпедії)

Спеціальні номінації та додаткові нагороди

Змагання в категорії «Австрія» пройде за підтримки Австрійського Бюро кооперації у Львові. Передбачено дві додаткові відзнаки:

  • нагорода від Австрійського Бюро кооперації автору/авторці найбільшого внеску про Австрію (згідно з регламентом конкурсу та правилами Вікіпедії);
  • нагорода від Австрійського Бюро кооперації автор(к)ам двох найкращих статей про Австрію (за оцінкою загального конкурсного журі).

Змагання в категорії «Чехія» пройде за підтримки Чеського центру у Києві. Додаткові призи від партнерів конкурсу отримає автор(ка) найкращої статті про Чехію (за оцінкою загального конкурсного журі).

Можливі інші спеціальні номінації із додатковими нагородами від партнерів, їх буде оголошено додатково.

У межах конкурсу «Європейська весна 2023» пройшло кілька вікітренінгів:

 

Статті до створення та поліпшення

Усі статті конкурсу поділяються на географічні категорії. Організатори конкурсу підготували списки пропонованих до створення / покращення статей за країнами, які входять до Ради Європи (крім України — традиційно про власну країну у межах конкурсу не пишемо).

Ви можете створювати будь-які статті в тематичних рамках конкурсу, не обов'язково лише ті, що містяться у цих списках. Однак ці списки можуть слугувати хорошою відправною точкою і корисним порадником. Також створення статей із списків дасть вам додаткові бонусні бали при визначенні переможців конкурсу (детальніше дивіться в умовах конкурсу).

Австрія🏅 Азербайджан Албанія Андорра Бельгія Болгарія Боснія і Герцеговина Велика Британія Вірменія Греція Грузія Данія Естонія Ірландія Ісландія Іспанія Італія Кіпр Латвія Литва Ліхтенштейн Люксембург Мальта Молдова Монако Нідерланди Німеччина Норвегія Північна Македонія Польща Португалія Румунія Сан-Марино Сербія Словаччина Словенія Туреччина Угорщина Фінляндія Франція Хорватія Чехія🏅 Чорногорія Швейцарія Швеція


Спільноти: Арумуни Виру Есперанто Зх. вірменська Косово Лужичани Респ. Сербська Роми ЦСЄ
Списки тем за спільнотами наведені для довідки, не як окремі конкурсні категорії. Статті потрібно категоризувати за географічною категорією однієї із 45 конкурсних країн

Правила участі

Вимоги
  • Створені статті мусять мати розмір щонайменше 3500 байтів;
  • Мінімальний розмір доповнення — також 3500 байтів;
Параметри оцінювання статей
  • повнота висвітлення теми;
  • наявність авторитетних джерел, перевірність, верифіковуваність, нейтральність точки зору;
  • внутрішня узгодженість та структурованість;
  • грамотність викладу, правопис;
  • ілюстративність (фото, аудіо, відео, цитати тощо).

Див. повні умови конкурсу.

Організатори і журі

В українській Вікіпедії конкурс «Європейська весна» організовує громадська організація «Вікімедіа Україна».

Організаційна команда конкурсу
  1. MeOlya (спеціалізація: партнерства, комунікації)
  2. Tohaomg (спеціалізація: технічна інфраструктура)
  3. NickK (спеціалізація: списки статей)
  4. Yasnodark (спеціалізація: список про Україну)
  5. Шиманський Василь (спеціалізація: списки статей)
  6. Сергій Липко (спеціалізація: Вікімандри та Вікіцитати)
Журі

Статті конкурсу перевіряє журі, до якого входять досвідчені вікіпедист(к)и.

Якщо маєте запитання до організаційного комітету, пишіть на ceespringwikimedia.org.ua або на сторінку обговорення.

Посилання