Гемімонт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
провінція
Провінція Гемімонт
ἐπαρχία Αἱμίμοντος
Загальна інформація
Входила
до складу
Римської імперії
Сучасна
локація
Болгарія
Греція
Туреччина
Розташування на карті
Держави на території Гемімонта


Гемімонт (лат. Haemimontus) — пізня римська і рання візантійська провінція.

Провінція Гемімонт була організована в 294 році імператором Діоклетіаном у результаті адміністративних реформ і була виділена з колишньої провінції Фракії. Гемімонт входив до складу Фракійської дієцезії і преторіанської префектури Сходу. Гемімонт управлявся президом. Провінція охоплювала східну частину сучасної Верхньофракійської низовини і частини сучасних північної Туреччини і Греції. Сусідніми провінціями були на північно-заході Мезія Друга, Фракія на заході, Родопи на південно-заході і на півдні Європа. На сході Гемимонт межував з Чорним морем.

Головним містом провінції був Адріанополь, іншими важливими містами були Анхіалос, Девельт, Аква Каліда, Несебир і Стара Загора. Уздовж морського узбережжя міста об'єднані римською дорогою «Via Pontica». Іншою дорогою була «Via Militaris» і вона йшла на схід від Акви Каліди, Девельта і Чорного моря на північ через Балкани в Маркіанопіль і Нікополь-на-Істрі. У VII столітті на місці провінції була заснована фема Фракія.

Література[ред. | ред. код]

  • Soustal, Peter. Tabula Imperii Byzantini, Band 6: Thrakien (Thrakē, Rodopē und Haimimontos). — Vienna: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, 1991. — P. 47-49, 63, 126—128. — ISBN 3-7001-1898-8.
  • Аммиан Марцеллин. Деяния, кн. XXVII, ч. 4, § 1.