Дролері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Латтреллський псалтир. XIV століття.

Дролері (від фр. drôlerie, жарти) — гротескні ілюміновані зображення на краю середньовічного рукопису з малюнками людей, тварин, міфічних істот. Найбільше поширені були в XIII—XV століттях. Часто мають тематичний зв'язок з описовим предметом сторінки.

Історія[ред. | ред. код]

Уперше з'явилися в першій половині XIII століття в Парижі. До XIV століття поширилися в Франції, Фландрії, Англії, Німеччині, Італії.

Донині зберігся рукопис «The Croy Hours», відомий як «The Book of Drolleries». Інший, що містить безліч дролері-зображень, Латтреллський псалтир, де зображено велику кількість гібридних істот та чудовиськ.[1]

Тематика[ред. | ред. код]

Найпоширенішою темою було полювання, що символізувала аристократію.[2] На рукописах зображувалися різні види полювань: соколине, на конях, на міфічних істотах, на тварин, гібридне (жертва ставала мисливцем). Настільні ігри, маскарад, маріонетки, лицарські турніри також ставали об'єктом для дролері.[3][4] На рукописах зображувалися й жорстокі сцени, як то відтинання голови.[5] Зустрічалися малюнки жартівливих любовних історій, інколи пародійних.[6] Для придання комічності та задля розваги малювали блазнів, жонглерів, музикантів.[7]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jean Wirth, Isabelle Engammare. Les marges à drôleries des manuscrits gothiques (1250-1350) / avec Herman Braet, Andreas Bräm, Frédéric Elsig, Adriana Fisch Hartley, Céline Fressart. — Genève, 2008. — 413 с. — ISBN 9782600012317. (англ.)
  • Rickert, Margaret. Penguin History of Art (now Yale) // Painting in Britain: The Middle Ages. — 1954. (англ.)
  • Michelle P. Brown. Understanding Illuminated Manuscripts: A Guide to Technical Terms. — 1994. — ISBN 0-89236-217-0. (англ.)