Дівчина з далекої річки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дівчина з далекої річки
рос. Девушка с далёкой реки
Жанр лірична кінопоема
Режисер Євген Червяков
Сценарист Григорій Александров
У головних
ролях
Роза Свердлова
Володимир Ромашков
Оператор Святослав Бєляєв
Художник Євген Єней
Семен Мейнкін
Кінокомпанія "Совкіно"
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1927
IMDb ID 0017810

«Дівчина з далекої річки» (інша назва: «Паперова стрічка») — радянський чорно-білий німий кінофільм 1927 року, режисера Євгена Червякова, знятий на кіностудії «Совкіно» в 1927 році. Вийшов на екрани 15 травня 1928 року. Фільм вважається втраченим у роки Німецько-радянської війни. У переліку зі 102 найбільш значущих втрачених російських фільмів, ця картина посідає 1-й рядок[джерело?].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дівчину Чижок виростив дід. Він навчив її грамоти й роботи з телеграфом. Дід загинув, дівчина залишилася сама. Телеграф щодня протягом шести років повідомляв їй новини з великого світу. Вона дізнається про великі діла в країні. Одного разу на стіні сторожки з'явився дитячий малюнок із зображенням «Леніна».

Ленін став уявним співрозмовником дівчини. У ній зародилася мрія поїхати в Москву і побачити вождя. У сторожці дівчина отримує звістки про стан здоров'я Леніна і приймає повідомлення про його смерть. Коли Чижок дізнається про смерть Леніна, вона вражена і біжить, шукаючи чиєїсь допомоги.

Дівчина-телеграфістка з «глухого закутка» здійснює свою мрію про поїздку в Москву. Там вона бачить розкішні реклами й виряджених непманів. Дівчина розгублена й розчарована.

Але раптово вулицю заповнює святкова демонстрація комсомольців. Чижок виступає з трибуни на тлі Кремля. Їй аплодує вся площа.

Розчарування дівчини змінюється гарячим ентузіазмом. Повернувшись у свій край на березі далекої річки, вона бачить початок великого будівництва. Вона розуміє, що її праця є частиною великої спільної справи.

Наприкінці фільму показаний поїзд, що йде по тунелю, вирубаному в горах. На паровозі попереду портрет Леніна.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]