Енергетична верба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Енергетична верба — вид верби (Salix), що швидко росте, тому придатна для використання як біомаса.

Основні поняття[ред. | ред. код]

Енергетичні плантації — плантації, на яких вирощують культури, які швидко ростуть (набирають біомасу). До таких культур можна віднести вербу, тополю, міскантус. Вирощування плантацій надає можливість механізовано організувати збирання. Біопаливо з енергетичних культур сприяє зменшенню викидів шкідливих газів, оскільки під час вирощування поглинає вуглекислий газ і продукує кисень.

Енергетична верба (1 рік)

Технологія вирощування[ред. | ред. код]

Велику загрозу для насаджень енергетичної верби, особливо в перший рік вирощування, становлять багаторічні бур'яни та личинки шкідників, що знаходяться у ґрунті. Тому, розпочинаючи підготовку ґрунту, особливу увагу слід приділити боротьбі з бур'янами, яка може проводитися хімічним способом — за допомогою обробки ділянки гербіцидами суцільної дії. Механічні ж заходи не лише сприятимуть зменшенню забур'яненості, але й значно зменшать популяцію шкідливих організмів в орному шарі ґрунту. Вербу прутовидну розмножують вегетативно за допомогою живців від пагонів продуктивних форм верби. Правильно підготовлений живець має бути 20-25 см завдовжки та 0,7-1,5 см завтовшки. Пагони для живців заготовляють від другої половини листопада до першої березня. Живців повинні мати принаймні 5 сплячих бруньок, бути чистими, здоровими і мати відповідну вологість. Верхівка живців обов'язково має бути оброблена фарбою з додаванням протигрибкових засобів. Безпосередньо перед висаджуванням живців слід провести боронування або валкування, а також обприскування поля ґрунтовими гербіцидами. Саджанці довжиною приблизно 22[1] см висаджуються на підготовлені площі плантації. Глибина засадження приблизно 20 см — так, щоб вони виступали понад поверхнею ґрунту на 2-3 см, кут засадження 90°. Відстань між саджанцями — 0,45-0,48 м, відстань між рядами — 0,75 м. На 1 га території висаджують 20-25 тис. живців. Догляд полягає у боротьбі з бур'янами, що дуже важливо у перший рік вирощування. Перший збір біомаси з вербової плантації роблять у перший рік від її закладання. У цей час отримують найкращий посадковий матеріал. Процедура зрізання в першому році є дуже важливою, оскільки вона сприяє кращому кущенню та розростанню вербового куща, збільшенню кількості пагонів. Пагони першого року зрізують на висоті 5-10 см вручну або за допомогою механічних засобів.

Збір біомаси[ред. | ред. код]

На третій рік вирощування проводять механізований збір біомаси. На одному полі вербу можна вирощувати до 20 років. За рік поле може давати до 20 тон приросту біомаси.

Досвід вирощування верби[ред. | ред. код]

У країнах ЄС використання енергетичних культур особливо популярне. У Данії верба вирощується тільки на 500 га сільськогосподарських земель, у той час як у Швеції плантації верби складають до 20 тис. га. В Україні плантації енергетичної верби посаджено в Івано-Франківській, Волинській, Львівській, Тернопільській та Рівненській областях. Провідною компанією галузі є «Salix Energy».

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. М.В. Роїк, В.М. Сінченко, Я.Д. Фучило, О.М. Ганженко, В.І. Кравчук, М.Я. Гументик, Я.П. Макух, В.Т. Саблук, В.А. Доронін, І.Т. Слюсар, О.М. Грищенко, Г.С. Гончарук, А.М. Ткаченко, С.О. Ременюк, С.О. Бондар, А.В. Фурса, С.М. Мандровська, О.В. Балагура, В.А. Фурман, Ю.Ю. Браніцький, Н.О. Кононюк, Ю.С. Данюк (2023). Енергетична верба: технологія вирощування та використання (українська) . Вінниця: ТВОРИ. с. 346. ISBN 978-617-552-256-1.