Короїд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заболонник плодовий
Імаго
Імаго
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Підряд: Всеїдні жуки (Polyphaga)
Надродина: Куркуліноїдні (Curculinoidea)
Родина: Короїди (Ipidae)
Latreille 1804
Рід: Scolytus
Вид: Заболонник плодовий
Scolytus mali
(Bechstein, 1805)
Посилання
Вікісховище: Scolytus mali
ITIS: 114947
NCBI: 1570966

Заболонник плодовий або короїд (Scolytus mali) — вид жуків із роду заболонник родини короїдів (Ipidae). Пошкоджує всі плодові культури, а також горобину, черемху та глід.

Опис[ред. | ред. код]

Маленький чорний блискучий жук, 3,5-4 міліметри завдовжки. Личинки білі, безногі, з маленькою головою і міцними бурими щелепами. Довжина дорослої личинки — 4,5 міліметри, товщина — 1,5-2 міліметри.

Екологія[ред. | ред. код]

Галереї заболонника в деревині груші

Зимують личинки під корою. Навесні вони заляльковуються. У травні з лялечок виходять жуки, які прогризають круглі отвори в корі і вилазять назовні. Після парування самці гинуть, а, самки прогризають кору і проточують під нею поздовжні (вертикальні) ходи завдовжки близько 10 сантиметрів. З обох боків маточного ходу вони вигризають заглибини і в кожну з них відкладають по одному яйцю. Одна самка відкладає до 100 яєць. Личинки, які виходять з яєць, вигризають поперечні (горизонтальні) ходи під корою. В результаті порушується сокорух, дерево хворіє, припиняється приріст, знижується врожайність. Дуже поширений шкідник. Нападає на пошкоджені дерева.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Заболонник плодовий, або короїд. Аграрний сектор України. Архів оригіналу за 14 липня 2017. Процитовано 8 червня 2010.