Котадева

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Котадева
Померла 1339
Кашмір
Діяльність монарх
У шлюбі з Рінчан

Котадева (д/н — 1339) — володарка Кашміру з династії Лохар в 13231339 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Донька Рамачандри, головнокомандувача магараджи Сухадеви. В подальшому Котадева вийшла заміж за останнього, а Рамачандра став першим міністром. 1320 року Сухадеву було повалено монголами. Той втік до Тибету, подальша доля його невідома. Владу в державі перебрав Рамачандра, але його швидко повалив райна Рінчан, що оженився на Котадеві.

Брата Котадеви — Раванчандра було призначено намісником Лара і Ладакха. 1323 року Рінчан загинув внаслідок повстання шиваїстів. Котадева перебрала владу, оскільки її син Гайдар Хан був ще малим. Невдовзі вийшла заміж за аристократа Удаянадеву. Зберігала вплив на державні справи. Наказала збудувати канал Куте-Кол, завдяки чому припинилося щорічне підтоплення Срінагару.

1338 року після смерті чоловіка освітою синів Котадеви опікувалися: Хадер Хана — Шах Міра, а сина Удаянадеви навчав Бхатта Бхікшан. Останній став першим міністром. Котадева активно підтримувала індуїстів та буддистів, обмежуючи мусульман.

1339 року Шах Мір вбив Бхатта Бхікшана, а потім здійснив заколот, поваливши Котадеву й оголосивши себе султаном. Шах Мір планував оженитися на Котадеві для підтвердження своїх прав на трон, але та наклала на себе руки. За цим її обох синів було страчено.

Джерела[ред. | ред. код]