Людвік Марек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людвік Марек
Народився 1837
Тернопіль, Королівство Галичини та Володимирії, Австрійська імперія
Помер 1893
Львів, Долитавщина, Австро-Угорщина
Поховання Личаківський цвинтар[1]
Країна  Австро-Угорщина
Національність чехи[1]
Діяльність піаніст
Вчителі Кароль Мікулі

Людвік Марек (1838 -1893) , (пол. Ludwik Marek) — львівський піаніст, чех за походженням. Учень Кароля Мікулі.

Життєпис і діяльність[ред. | ред. код]

Народився у 1837 році в Тернополі, батько був відомим чеським музикантом [2].

Гастролював Австрією, Угорщиною, Росією, Румунією та Польщею, навчався на студіях віртуоза фортепіано Ференца Ліста у місті Ваймар.

Заснував у Львові приватну музичну школу, де навчали фортепіано, вокалу і драматичному мистецтву, заклав осередок продажу, ремонту і прокату музичних інструментів (насамперед піаніно і роялів провідних європейських фірм). Очолиював музичне товариство «Гармонія» з оркестром і музичними класами при ньому.

До Львова він повернувся переконаним «лістіанцем», що засадничо суперечило естетиці виконання в шопенівському стилі, якої достимувався Кароль Мікулі. Як пише музикознавець Роксоляна Гавалюк: «Львівська публіка розділилась за вподобаннями на два конкуруючі табори, а їх очільники — Мікулі і Марек, опинились в центрі справжніх навколомузичних пристрастей».

Хвороба серця змусила діяча перервати діяльність і піаніст помер 1893 року на 57-му році життя. Прощання з музикантом відбувалось у храмі монастиря оо. Бернардинів (теперішня церква св. Андрія).

Ім'я Л. Марека в післявоєнний час майже забулося, фігуруючи лише у вузькоспеціалізованих дослідженнях. Та й пошуки могили Л. Марека виявилися не такими простими: чимало плит вкрилося суцільним шаром моху та плюща, надписи на багатьох майже стерлися. Не давали результатів звертання по додаткову інформацію до музею цвинтаря, до низки дослідників Личаківського некрополя, екскурсоводів, знавців-ентузіастів. Прохання про допомогу в пошуку та про діяльність Л. Марека було подано також до консульства Чехії у Львові. Численні спроби «прочісування» поля протягом двох років залишалися безрезультатними до минулого тижня.

Щасливу крапку у пошуках поставив дзвінок директора музею, якому до рук потрапила картка з описом поховання та переліком сусідніх захоронень. За цими орієнтирами відомий львівський некрополіст Ігор Мончук з легкістю встановив заповітний об’єкт пошуку.

Людвік Марек та його дружина Марія поховані на 13 полі Личаківського цвинтаря. Нещодавно надгробок відремонтований дирекцією музею "Личаківський цвинтар".

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://photo-lviv.in.ua/na-lychakovi-vidnajshly-mohylu-lyudvika-mareka/
  2. Людвік Марек, або людина, яка формувала музичні вподобання львів’ян - lviv-trend.in.ua (укр.). Процитовано 30 січня 2023.