Мархаші

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мархаші (у ранніх джерелах — Варахсе) — місто-держава, що існувала у 3-му тисячолітті до н. е. Розташовувалось на схід від Еламу на Ірансьому нагір'ї. Відоме з месопотамських джерел. Точне місцезнаходження нині не встановлено. Низка дослідників відносять його до Джирофтської культури.

Згадки[ред. | ред. код]

Відомо, що царі Аванської династії Еламу протистояли спробам шумерських правителів захопити ринок у Варахсе — царстві на схід від Еламу, багатому на вироби розкоші різного роду, особливо — на коштовне каміння. За часів Аккадської імперії царство Варахсе завоював Саргон Великий. Після цього Сідгау, правитель Варахсе, у союзі з Лух-ішаном з Авана, безуспішно повставав проти Рімуша, а Хішеп-ратепа з Авана, у союзі з Варахсе, розгромив Нарам-Суена.

Цар Шульгі з третьої династії Ура видав свою дочку Ніаліммідашу за царя Лібанукшабаша з Мархаші, намагаючись створити альянс, який виявився недовговічним, оскільки з написів спадкоємця Шульгі, Амар-Сіна, відомо про його війну проти нового царя Мархаші, Арвілукпі.

У подальшому Іббі-Сін і Хамурапі згадували Мархаші у зв'язку з розмежуванням східного кордону в Еламі. На відміну від цього, Іллумутабіл (Ilummutabil), правитель Дера, у своєму написі казав про свою перемогу над Еламом, Мархаші та Сімашкі. Після цього Мархаші практично не згадується у месопотамських текстах.

Наразі матеріальні пам'ятки, що належать до Мархаші, не знайдені. Низка археологів ототожнюють його з археологічною пам'яткою Конар-Сандал в Ірані.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Potts, D. T., Total prestation in Marhashi-Ur relations, Iranica Antiqua 37 (2002)
  • Olmstead, A. T., The Babylonian Empire, The American Journal of Semitic Languages and Literatures (1919), стор. 72
  • Michael Witzel, Substrate Languages in Old Indo-Aryan; 1.9. The Southern Indus language: Meluhhan, EJVS 5 (1999)[1]
  • Bertrand Lafont, The Toponym Ligriki, Cuneiform Digital Library Bulletin (2002)[2] [Архівовано 9 квітня 2007 у Wayback Machine.]
  • [3] [Архівовано 4 лютого 2017 у Wayback Machine.]
  • [4][недоступне посилання з квітня 2019]