Матеріальна частина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Матеріальне забезпечення)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Матеріальна частина (скор. матчастина) — термін військової справи, позначає озброєння і спорядження військової частини[1] на відміну від її особового складу і тактики (організація військ полягає у створенні міцних і керованих бойових одиниць з особового складу і матеріальної частини[2]).

У матеріальну частину зазвичай не включаються укріплення та інші споруди[3]. В жаргоні термін використовується для позначення механізму, машини, агрегату (до матчастини його не можна допускати)[4].

Навчання роботі зі складною технікою завжди починається з вивчення її влаштування в класах, «вивчення матчастини»[5] із застосуванням навчальних посібників — посібників, слайдів, навчальних моделей і зразків. Звідси виник вираз інтернетного жаргону «вчи матчасть», вказує на брак базових знань у адресата[6], приблизний еквівалент англійського RTFM (read the fucking manual)[7].

Зміни в матеріальній частині можуть призводити до змін тактики, і навпаки. Наприклад, поява на полі бою в 1950-х роках вертольотів дозволила здійснювати швидкий маневр і зрівняла шанси американської армії у В'єтнамі в боротьбі проти більш численного противника[8]. У свою чергу, ця аеромобільність спричинила за собою запит на створення не тільки легших, але і більш компактних видів особистої зброї[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Материальная часть артиллерии // Военная энциклопедия : [в 18 т.] : [рос.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. — СПб. ; [М.] : Тип. т-ва И. В. Сытина[ru], 1911—1915. (рос.)
  2. Вишняков Н. П., Архипов Ф. И. Устройство вооруженных сил СССР. Л., 1924. С. 35.
  3. materiel // U.S. Department of Defense. The Dictionary of Military Terms. Skyhorse Publishing Inc., 2009. (англ.)
  4. Матчасть // Николай Каланов. Словарь морского жаргона. М., Горизонт, 2015. С. 209.
  5. Борисов, Иван Юрьевич. Важность изучения материальной части оружия на первоначальном этапе обучения [Архівовано 13 серпня 2021 у Wayback Machine.] // Правоохранительные органы: теория и практика 1 (2016): 96-98.
  6. Пейгина, Л. В. «Учи матчасть»: Фикрайтеры как исследователи [Архівовано 3 березня 2022 у Wayback Machine.] // Наука сегодня: история и современность: Материалы международной научно-практической конференции 31 октября 2018 года. Часть 1. Вологда, 2018: 124. ISBN 978-5-907083-20-2
  7. Кантышева, Е. П., М. А. Чекан, С. А. Фетисова. Особенности перевода фразеологических и сленговых выражений в сфере информационных технологий // В мире языка и культуры: актуальные вопросы и перспективы современной науки: мат-лы Международной науч.-практ. конф. молодых учёных. — Иркутск : Изд-во ИРНИТУ, 2017: 87.
  8. John Hancock Hay. Tactical and Materiel Innovations. Department of the Army, 1974. (англ.) С. 3.
  9. E. A. Fossum. Impact of New Tactical Concepts on Materiel Objectives // Third Annual Army Human Factors Engineering Conference. Natick, 1957. (англ.) С. 21.