Мацумае Сукехіро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мацумае Сукехіро
松前資広
Народився 24 жовтня 1726(17261024)
Помер 8 травня 1765
Підданство Японія
Титул даймьо Мацумае-хана
Посада даймьо
Термін 1743—1765 роки
Попередник Мацумае Куніхіро
Наступник Мацумае Мітіхіро
Рід Рід Мацумае
Батько Мацумае Куніхіро

Мацумае Сукехіро (24 жовтня 1726 — 8 травня 1765) — 7-й даймьо Мацумае-хана.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з самурайського роду Мацумае. Старший син даймьо Мацумае Куніхіро.Народився у 1726 році. У 1740 року отримав офіційний статус спадкоємця батька. Того ж року відвідав ставку сьогуна, отримавши номінальну посаду камі (губернатора) провінції Вакасі й молодший п'ятий ранг. У 1743 році після смерті батька успадкував Мацумае-хан.

Загалом продовжив політику попередника, сприяючи колонізації Хоккайдо, Курил і південного Сахаліну японцями. За його час зміцнилася система басьо (торгівельних факторій) на Хоккайдо, Південних Курилах (перша басьо була створена на Кунаширі 1754 року). Водночас починаються конфлікти з торгівцями Сінгуя Куемон, Хідая Кубее, Кобаясі Соґоро, що брали басьо у відкуп. В продовження політики батька спряв утворенню об'єднання купців в містах Хакодате і Есасі.

Водночас посилилася політика асиміляції айнів. З 1756 року головний сановник даймьо Ніюі Міцуго розпочав дій з перетворення айнів на хякусей (підвладних селян), внаслідок чого перших змушували робити японські зачіски сакаякі, змінювати деякі звичаї. У відповідь деякі айни з районів Мацудзакі, Рокудзьонома, Фудзісіма, Камадзава, Каміутецу, Сімоутецу відмовилися підкорятися втекли у гори, створивши в майбутньому базу для спротиву.

Помер Мацумае Сукехіро у 1765 році. Йому спадкував старший син Мацумае Мітіхіро.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Nakagawa Тоги. Northern territories in International Relations // Japan Review in International Relations. 1988. Vol.2, Nr.ll .C.7.
  • Kikuchi T (1999). Ainu: Spirit of f Northern People, ed. by W.Fitzhugh and C.Dubreil. Smithsonian Institution Press. Washington.