Миколай Пілецький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Миколай Пілецький
Народився невідомо
Помер 1527
Громадянство королівство Польське
Національність поляк
Посада воєвода Белзький
Термін 1511—1527 роки
Попередник Ян Одровонж
Наступник Ян Тенчинський
Рід Пілецькі
Батько Ян Пілецький
Мати Зофія
У шлюбі з Магдалена Ярославська
Діти 2 сини
Герб
Герб

Миколай Пілецький (*Mikołaj Pilecki, д/н — 1527) — державний та військовий діяч королівства Польського.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового польського шляхетського роду Пілецьких гербу Леліва. Другий син Яна Пілецького, воєводи руського. Здобув гарну освіту. 1501 року оженився на представниці роду Ярославських. Того ж року супроводжував Олександра Ягеллона, який тоді став королем Польщі, у поїздці до Великого князівства Литовського.

1506 році був одним з підписантів акту виборів короля Сигізмунда I. Того ж року отримує почесний чин королівського дворянина. Брав участь у роботі маршалкового сейму в Кракові.

У 1508 році призначається каштеляном Перемишля. Того ж року стає прикордонним комісаром у Львівському воєводстві. 1509 року супроводжував короля до Львова. 1510 року призначається на посаду каштеляна віслицького. У 1511 році після Яна Одровонжа.

8 лютого 1512 року в Кракові стає учасником весілля короля Сигізмунда I і Барбари Запольї. Того ж року звитяжив у битві при Лопушній під орудою князя Івана Вишневецького проти кримськотатарського війська. За цим отримав староство Красноставське.

1514 року брав участь у військовій компанії проти Московського царства. 1518 році був учасником Краківського сейму. Того ж року брав участь у весілля короля з Боною Сфорца. У 1519 році брав участь у війні проти Тевтонського ордену. У 1520 році від імені короля на сейми в Бидгощі домігся впровадження додаткового податку для війни з Орденом.

У 1524 році передав посаду каштеляна Белзького стриєчному брату Миколаю Оцецу Пілецькому. Останні роки провів у розподілу родинних маєтностей з братами ном і Станіславом. Водночас вступив у судові суперечки з сусідами. Помер 1527 року, залишивши багато боргів.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Магдалена, донька Спитека III Ярославського, воєводи белзького.

Діти:

  • Миколай
  • Станіслав Ян (д/н— бл. 1550)

Джерела[ред. | ред. код]