Надєжда (шлюп)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шлюп «Надєжда»
Технічна характеристика
Довжина між перпендикулярами 61 фут
Ширина 20 футів
Осадка 12 футів
Водотоннажність 480 т
Швидкість до 10 вузлів
Екіпаж чол.
Озброєння гармат
Шлюп «Надєжда» на пам'ятній монеті

«Надєжда» (укр. дослівно «Надія») — російський корабель-шлюп, один з двох (інший — «Нева»), на яких було в 18031806 роках здійснено Перше російське навколосвітнє плавання під командуванням Івана Федоровича Крузенштерна та Юрія Федоровича Лисянського.

Історія[ред. | ред. код]

У екіпаж входили такі відомі російські мореплавці і офіцери флоту, як Фадей Беллінсгаузен, Федір Толстой — Американець, Макар Ратманов. Також на «Надєжді» плив камергер Микола Резанов, що очолював дипломатичну делегацію.

Шлюп «Надєжда» був куплений спеціально для експедиції в Англії і раніше називався «Леандр». Найменування «Надєжда» йому було присвоєно вже в російському флоті і, оскільки він був включений до складу РІФ, ім'я йому дав сам Імператор.

Потрібно відзначити такий цікавий і «анекдотичний» факт: в Англії було купленио далеко не новий і не найкращий корабель і в плаванні, коли недоліки стали явно помітні, учасники прямо звинуватили Крузенштерна і Лисянського в розтраті частини грошей і вимушеній купівлі «найдешевого», а не найкращого корабля!

Надєжда

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • У 1993 році випущено серію пам'ятних монет «Перша російська навколосвітня подорож».

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]