Нога (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нога
рос. Нога
Жанрдрама
військові
РежисерМикита Тягунов
СценаристНадія Кожушана
У головних
ролях
Іван Охлобистін
Петро Мамонов
ОператорСергій Любченко
КомпозиторОлег Каравайчук
ХудожникМикола Сахаров
Володимир Єрофєєв
КінокомпаніяСтудія 12А
Тривалість89 хв.
Моваросійська
КраїнаСРСР СРСР
Рік1991
IMDbID 0309922

«Нога» — радянський художній фільм Микити Тягунова 1991 року про наслідки афганської війни. Основою сценарію стало однойменне оповідання Вільяма Фолкнера, інтерпретоване кінодраматургом Надією Кожушаною.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Валера Мартинов на прізвисько Мартин, разом зі своїм другом, Рудим, прямо зі студентської лави потрапляють на службу в Таджикистан, в навчальний полк. За провокації на політзаняттях вони отримують наказ зарити стовп з табличкою на віддаленій дорозі. По дорозі Мартин і Рудий дуріють (співають текст «Божественної комедії» Данте на мотив військового маршу). Поруч розташовується будинок, де живуть місцеві: красуня Камілла і її брат, який запрошує хлопців на обід. Між Мартином і Каміллою виникає закоханість.

Літо 1980 року. В Афганістані Мартин з групою бійців їде на БМП — посередині дороги вони бачать дерев'яний ящик. Мартин з'ясовує у хлопців, з ким пішов сьогодні Рудий, ніхто не знає. Рудий завжди стріляв не по противнику, а в повітря. На ящику Мартин бачить напис «бакшиш шураві» (подарунок радянським солдатам), в таких ящиках «дарували» розчленовані тіла радянських солдатів. Мартин бачить Рудого. Зопалу (хитрістю захопивши БМП) Мартин мстить, руйнуючи мирний кишлак і сам горить в БМП. Група солдатів його наздоганяє, витягує з палаючої машини. У госпіталі Мартину ампутують ногу.

Після війни і госпіталю Мартин стає іншою людиною. У ньому немає більше зла, але немає і минулої чарівності. І тепер йому здається, що його Нога матеріалізувалася, вона жива, вона стала вбивцею. Він просить примару Рудого, яка постійно являється йому, знайти Ногу, вбити і поховати її. Мартин заздрить Рудому тому, що перш ніж померти, той нікого не вбив. Вийшовши з госпіталю, отримавши експериментальний протез, Мартин поселяється в першому-ліпшому місті — їм стає місто Рибінськ, де він поселяється на вулиці Танкістів, будинок 4. До нього приїжджає відвідати його старший брат, який бачить, як змінився молодший, став калікою у всіх сенсах. Після їх зустрічі у брата трапляється істерика.

Тим часом виявилося, що Камілла вбита, і в її речах знайдена фотографія Мартина, з нахабним поглядом і вульгарним підписом. Жителі розповідають, що чули характерний сміх Мартина недалеко від місця, де вона була убита. Мартина залучають до слідства, але у нього є алібі — у той час він лежав у госпіталі. Брат Камілли знаходить Мартина і намагається помститися йому, від ножа Мартина рятує тільки протез, об який брат спотикається. Мартин переконався у тому, що Нога — його двійник — дійсно жива, тому що вона творить зло. Мартин збирається і їде з міста, повертається в Таджикистан, на місце, де жила і була вбита Камілла. У фіналі фільму він зустрічається зі своїм двійником, втіленням зла, один на один.

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Нога на сайті IMDb (англ.)