Ніколя Жак Конте

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніколя Жак Конте
Nicolas-Jacques Conté
Народився 4 серпня 1755(1755-08-04)
Сен-Сенері-пре-Сееd, Орн, Нижня Нормандія
Помер 6 грудня 1805(1805-12-06) (50 років)
Париж
Поховання цвинтар Монпарнас
Країна  Франція
Національність француз
Діяльність художник, хімік, аеронавт, військовослужбовець
Членство Паризьке філоматичне товариствоd
Нагороди
Кавалер ордена Почесного легіону

CMNS: Ніколя Жак Конте у Вікісховищі

Ніколя Жак Конте (нар. 4 серпня 1755(17550804)пом. 6 грудня 1805) — французький художник, аеронавт, військовий офіцер, винахідник сучасного олівця.

Він народився в Сен-Сенері-пре-Сее (тепер Ону-сюр-Орн), в Нормандії. Конте став відомим як геній механіки, що сильно пригодився французькій армії в Єгипті. Наполеон називав його «універсальною людиною, що зі смаком, розумом та вмінням створює французьке мистецтво посеред Аравійської пустелі».

Аеронавтика[ред. | ред. код]

Одним з його найранніших захоплень була нова тоді наука аеронавтика. Конте створив щонайменше одну повітряну кулю, яку випробував публічно над майданом. Він також вніс свою лепту у покращення виробництва газоподібного водню та використання самих газових балонів.

Конте викликали до Єгипту вправлятися в запуску куль-зондів, а також попросили приготувати підйом кулі на честь святкування французького Нового Року (22 серпня 1798 р.). Проте, Конте не був достатньо підготовлений до такої події, тому видовище довелося відкласти на 1 грудня. Ця подія відбулася не без курйозів, адже повітряна куля загорілася і в єгиптян склалося враження, що це демонстрація нової військової машини, головна ціль якої підпалювати військовий табір противника. Друга спроба була успішною, її споглядало близько 100,000 осіб.

Обладнання для письма та малювання[ред. | ред. код]

Конте винайшов сучасний олівцевий грифель на прохання Лазара Карно, адже тоді Французька Республіка перебувала під економічною блокадою, що унеможливлювала ввіз графіту з Англії (головного постачальника цього матеріалу). Карно попросив Конте створити олівець без використання іноземного імпорту. Після кількаденних пошуків, у нього виникла думка змішати мелений графіт з глиною і помістити його між двома напівциліндричними дерев'яними коробочками. Так сформувався сучасний олівець. Конте отримав патент на винахід у 1795 році.

Він також винайшов олівець конте (тверда пастельна паличка).

Джерела[ред. | ред. код]