Однофамілець (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Однофамілець
рос. Однофамилец
Жанр драма
Режисер Ольгерд Воронцов
Сценарист Данило Гранін
У головних
ролях
Георгій Жжонов
Оператор Борис Шапіро
Композитор Євген Крилатов
Художник Юрій Істратов
Кінокомпанія Свердловська кіностудія
Тривалість 124 хв
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1978
IMDb ID 0302881

«Однофамі́лець» (рос. «Однофамилец») — радянський двосерійний телефільм 1978 року, режисера Ольгерда Воронцова, гостросоціальна виробнича драма, поставлена за однойменною повістю Данила Граніна.

Сюжет[ред. | ред. код]

Начальник БМУ Павло Кузьмін (Георгій Жжонов), проходячи біля Будинку вчених у Ленінграді, де проводилася наукова конференція математиків, мигцем у вікні побачив свою давню знайому з молодості. Перебуваючи під враженням спогадів, він нерішуче заходить у будівлю, й абсолютно несподівано для себе виявляє в списку делегатів своє прізвище. Після недовгих вагань Кузьмін користується цим і заходить на конференцію. З першого погляду — Кузьмін тут зовсім чужий. Йому, інженерові-виробничнику, здавалося б, зовсім далекі високі матерії формул. Перебуваючи на засіданні, Кузьмін слухає доповідь молодого перспективного вченого, який знайшов революційний спосіб вирішення лінійних систем, що дозволяє на практиці освоювати нові космічні технології. Доповідь стає справжньою сенсацією, вчені активно обговорюють відкриття. Але виявляється, що все рішення відкриття молодого вченого ґрунтується на нікому не відомому «рівнянні Кузьміна» 30-річної давнини, яке молодий учений випадково виявив у потайничках Політехнічного інституту. Після кількох реплік Кузьміна глядачеві стає зрозуміло, що це і є «той самий Кузьмін». Виявляється, багато років тому він був талановитим студентом-математиком, але в одну мить кинув усе й поїхав працювати на виробництво в Сибір. І ось тепер перед Кузьміним відкриваються блискучі перспективи, колишні колеги пропонують йому повернутися в науку, адже тепер рівняння Кузьміна — це «мінімум докторська без захисту».

Поступово перед глядачем розгортається історія тих подій. Молодого талановитого вченого «зламали», він виявився пішаком у чужій грі між лідерами вченого світу. Він кинув науку й пішов працювати в БМУ. Тепер, через багато років, він повертається до тих подій і людей, з чиєї вини було зламане його життя…

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]