Павленко Віктор Олексійович (лікар)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павленко Віктор Олексійович
Народився 1886
Носівка, Носівська волость, Ніжинський повіт, Чернігівська губернія, Російська імперія
Помер 1937
Ленінград, Російська Радянська Федеративна Соціалістична Республіка, СРСР
Поховання Олександро-Невська лавра
Країна  СРСР
Діяльність хірург, науковець, викладач університету
Науковий ступінь доктор медичних наук (1922)
Вчене звання професор[d]
Заклад Військово-медична академія імені С. М. Кірова

Віктор Олексійович Павленко (народився 1886 в Носівці — помер 1937 в Ленінграді, нині Санкт-Петербург) — український лікар і науковець. Доктор медичних наук (з 1922), професор військово-медичної Академії у м. Петербурзі, де завідував кафедрою військово-польової хірургії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Могила Віктора Павленка

Закінчив Петербурзьку військово-фельдшерську школу, працював фельдшером у клініках військово-медичної Академії в Петербурзі.

В 1917 закінчив Юр'ївський (нині Тартуський) університет, медичний факультет.

Брав участь в організації більшовицького перевороту, допомагав пораненим.

Працював асистентом на кафедрі оперативної хірургії і топографічної анатомії (теоретична кафедра) військово-медичної Академії, якою керував професор В. Н. Шевкуненко. Одночасно займався практичною хірургією, працюючи в лікарні ім. Карла Маркса.

У 1922 захистив докторську дисертацію. Через деякий час став завідувати кафедрою воєнно-польової хірургії військово-медичної Академії.

Написав ряд праць, присвячених переважно захворюванням черевної порожнини та воєнно-польовій хірургії. Деякі наукові дослідження Віктора Олексійовича стосувалися оперативного лікування інших захворювань. Разом з професором М. М. Єланським він запропонував новий метод пересадки сечоводів.

Похований в Санкт-Петербурзі всередині каре архітектурного ансамблю Свято-Троїцької Олександро-Невської Лаври біля головного входу в Троїцький собор (на Внутрішньому кладовищі, що також має назву «комуністичної площадки». На могилі встановлено пам'ятник як професору військово-медичної Академії.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Павленко Віктор Олексійович. Енциклопедія Носівщини. Архів оригіналу за 6 травня 2021.

Література[ред. | ред. код]

  1. В. Бржеський. Професор з Носівки // Фурса В. М. Славні імена Носівщини. — 2-ге видання, доповнене, перероблене. — Ніжин : ТОВ «Аспект-Поліграф», 2012. — 384 сторінки : ілюстрації. ISBN 978-966-340-493-6.