Печера Балліджа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Печера Балліджа
Розташування
Країна  Туреччина
Регіон Пазарd
Карти розташування
Печера Балліджа. Карта розташування: Туреччина
Печера Балліджа

Мапа

CMNS: Печера Балліджа у Вікісховищі

Печера Балліджа (тур. Ballıca Mağarası) — невелика печера, розташована за 6 км на південний схід від Пазара[tr], провінція Токат(Туреччина). Печера знаходиться за 600 м на південний схід від села Балліджа.

Печера Балліджа — це печера з викопними рештками. Її загальна довжина становить 68 м (223 футів). Верхні секції складені з Пермсько-тріасового мармуру і вапна. Є два шари над входом і п'ять шарів нижче, що становить загалом сім шарів. П'ять шарів сформовані протягом трьох геологічних періодів. Одна ділянка, що складається з двох шарів, простягається на північний схід і південний захід. Друга ділянка, що містить шари 3 і 4, сформована під час другого еволюційного періоду, а 5-й шар сформований у 20-му столітті. Галерея, що веде на відкритий простір зі ставком, є першою секцією в північно-західному напрямку. Вона складається із залу сталактитів і сталагмітів на першому рівні, а також залу викопних решток і залу кажанів на другому рівні. Чудова галерея на третьому поверсі складається з трьох суміжних зал: Гриб, Колона і Нова зала.

Колонії карликових кажанів живуть у різних частинах печери, і їх можна почути і понюхати, але не часто побачити. Безліч кольорів у печері вражають уяву, а фільтроване повітря багате киснем.

Приблизно за 45-50 м (148—164 футів) від входу знаходиться широка зала. Вона містить залишки (оштукатурені стіни, склад оштукатурених матеріалів тощо), які колись використовувалися. Усередині зали знаходяться численні сталактити, сталагміти, колони і водойми.

2019 року печеру включено до попереднього Списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Туреччині.[1]

Посилання[ред. | ред. код]

  •  Ballıca Mağarası(Ballıca Cave) у соцмережі «Facebook»
  • Turkish Ministry of Culture and Tourism. Caves of Tokat, İndere (Ballıca) Cave. Kültür ve Turizm Bakanlığı (англ.). Архів оригіналу за 27 вересня 2011. Процитовано 30 березня 2009.
  • Turkish Ministry of Culture and Tourism. Virtual Tour of Ballıca Cave. Kelkit Basin Museums (англ.). Архів оригіналу за 20 листопада 2008.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Permanent Delegation of Turkey to UNESCO (17 квітня 2019). Nature Park of Ballıca Cav. UNESCO (англ.). Архів оригіналу за 16 квітня 2019. Процитовано 19 квітня 2020.