Растрова розгортка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схема проходження променя під час прогресивної розгортки

Ра́строва розго́ртка, телевізі́йна розго́ртка, телевізі́йний растр — переміщення розгортального елемента в процесі аналізу або синтезу зображення за певним періодичним законом[1]. У процесі передавання оптичне зображення перетворюється за допомогою розгортки у відеосигнал, а в процесі приймання навпаки, отриманий сигнал перетворюється на зображення[2]. Головна сфера застосування растрової розгортки — телебачення, тому її часто називають телевізійною, хоча використовується також для виведення інформації в комп'ютерах та радіолокаційних станціях. Телевізійна растрова розгортка складається з рядкової та кадрової розгорток і може бути як механічною, так і електронною.

У телевізійному мовленні прийнята прямокутна лінійно-рядкова періодична розгортка (зліва направо і згори донизу) і може бути двох видів: черезрядковою і прогресивною.

Черезрядкова розгортка[ред. | ред. код]

Хід променя ЕПТ у черезрядковій розгортці

Черезрядкова розгортка — метод розгортки кадрів, у якому кожен кадр розбивається на два півкадри (або поля), складені з рядків, вибраних через один.

Черезрядкову розгортку застосовують для прискорення виведення зображень при обмеженій смузі пропусканняаналоговій) чи ширині каналуцифровий техніці). У відеосигналі, за збереження кількості рядків зображення, застосування черезрядкової розгортки вдвічі підвищує кадрову частоту проти прогресивної. Це використовують для підвищення частоти мерехтіння екрана вище від критичної, що перевищує поріг сприйняття людського зору[3] .

Прогресивна розгортка[ред. | ред. код]

Прогресивна розгортка — рядкова розгортка телевізійного зображення, коли кадр формується скануванням елементів зображення у кожному рядку зліва направо і зчитуванням поспіль кожного рядка зверху вниз. Після кожного рядка та кожного кадру передаються рядкові та кадрові синхроімпульси.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Телевидение, 2002, с. 41.
  2. Понятие о развертке изображения. Принцип построения телевизионного сигнала (рос.). «Принцип действия». Архів оригіналу за 31 серпня 2014. Процитовано 16 серпня 2012.
  3. Чересстрочная развертка. Принцип построения телевизионного сигнала (рос.). «Принцип действия». Архів оригіналу за 28 квітня 2012. Процитовано 16 серпня 2012.

Література[ред. | ред. код]