Сонце Москви

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сонце Москви
Солнце Москвы

55° пн. ш. 37° сх. д. / 55° пн. ш. 37° сх. д. / 55; 37Координати: 55° пн. ш. 37° сх. д. / 55° пн. ш. 37° сх. д. / 55; 37
Країна Росія
Місто Москва
Розташування територія ВДНГ
Тип оглядове колесо і пам'ятка
Висота 140 м
Статус  працює
Сайт moscow-sun.ru

Сонце Москви. Карта розташування: Росія
Сонце Москви
Сонце Москви
Сонце Москви (Росія)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Сонце Москви (рос. Солнце Москвы) — оглядове колесо 140 м заввишки в «Парку майбутнього» на території ВДНГ. Це найбільше колесо в Європі, більше ніж «Лондонське око» висота якого 135 метрів і яке стало до дії у 2000 році.

Відкриття оглядового колеса «Сонце Москви» відбулось у день 875-річчя Москви — 10 вересня 2022 року о 16:00. Вартість вхідного квитка становить 550 рублів, квитки в кабінки зі скляною підлогою коштують дорожче. У церемонії відкриття взяли участь Володимир Путін і Сергій Собянін.

У день відкриття колесо ламалось і пасажири зависали в повітрі.[1][2]

Нове колесо побудували на заміну старому, яке розібрали у 2016 році. Через розмірність споруди, будувати на старому місці було не можна, бо там прокладено багато комунікацій і метро. Тому колесо розміщене ліворуч від південного входу ВДНГ, поруч з павільйоном № 7 «Насіння» і майбутнім парком розваг з канатною дорогою.

Очікується, що в середньому швидкість одного обертання становитиме 18 хвилин і 40 секунд.

Діаметр зовнішнього кола складає 90 м, що значно програє світовим конкурентам.[3] У той час як діаметр "Лондонського ока" 120 м.

Будівництво[ред. | ред. код]

Під час будівництва колеса огляду застосовувалася особлива технологія складання зовнішнього обода, за якої елементи монтуються не послідовно один за одним, а "хрест-навхрест". Тому для рівномірного розподілу навантаження на центральну вісь атракціону за допомогою гідравлічних штовхачів здійснювався поворот зовнішнього обода. Процес повороту зайняв близько 20 годин безперервної роботи.

Будівництво в листопаді 2021 року

Після встановлення всіх спиць і сегментів з конструкції було знято тимчасові підтримки, що забезпечують її стійкість у момент складання, і проведено регулювання внутрішнього і зовнішнього кілець.

Наступний етап робіт — встановлення спиць під кабіни, підвіс самих кабін і їхнє підключення, підведення електрики й монтаж ілюмінації. Після закінчення монтажу конструкції атракціону пройшло тестування всіх систем колеса огляду, відпрацювання всіляких позаштатних ситуацій, проведення тренінгів для персоналу.

Підвіска всіх 30 кабін колеса огляду завершилася в липні 2022 року, де кожна 6-та — з прозорою підлогою.[4]

Потім фахівці розпочали перевірку всіх каналів управління і ліній електроживлення. Після цього було проведено тестування 14 двигунів, їхня робота в ручному й автоматичному режимі та контроль гальмівних механізмів. Незабаром було проведено навантажувальні випробування в кожній кабіні. Паралельно було розпочато навчання технічного персоналу та відпрацювання позаштатних ситуацій.

У багатофункціональному комплексі завершено зовнішнє і внутрішнє оздоблення, упорядковано внутрішній двір. Також відбудовано й малі павільйони. Проведено пусконалагодження та введення систем опалення, проведено випробування аудіо оповіщення та звукової сигналізації.

У посадковому вокзалі завершено монолітні роботи, зведено внутрішні перегородки, завершено роботи зі встановлення вітражної системи скління.

Критика[ред. | ред. код]

Проблема в тому, що у московського колеса огляду по сусідству будуть житлові будинки, причому не просто по сусідству, а на відстані в кілька десятків метрів — це несе серйозні техногенні ризики

https://www.cian.ru/stati-solntse-moskvy-uzhasnulo-gorozhan-299254/

[5]

Кабінки у верхній частині колеса огляду

Атракціон "Сонце Москви" припинило роботу наступного ж дня після запуску, а його офіційний сайт був недоступний.[6] У пресслужбі атракціону заявили, що атракціон "працює в обмеженому режимі". У дирекції атракціону заявили, що "рішення було ухвалено з метою безпеки через велику кількість відвідувачів і необхідність перерозподілу ажіотажного потоку на інші дні, щоб уникнути позаштатних ситуацій". Водночас очевидці зазначали, що колесо з відвідувачами зупинялося кілька разів протягом дня.[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Колесо огляду, яке помпезно відкривав путін у Москві, одразу ж зламалося
  2. Нове колесо огляду «Сонце Москви» на ВДНГ, урочисто відкрите за участю президента росії володимира путіна в суботу, в неділю вже не працює.
  3. На колесе обозрения «Солнце Москвы» начинается монтаж внешнего кольца. steel-development.ru. Процитовано 2 серпня 2023.
  4. На колесе обозрения Солце Москвы установлены все пассажирские кабины.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  5. «Солнце Москвы» ужаснуло горожан. ЦИАН (рос.). Процитовано 17 вересня 2022.
  6. Blank page. moskow-sun.tilda.ws. Процитовано 17 вересня 2022.
  7. Аскерова, Ксения (11 вересня 2022). Колесо обозрения «Солнце Москвы» прекратило работу на следующий день после запуска. Главные события в России и мире | RTVI (рос.). Процитовано 17 вересня 2022.