Асікаґа Сіґеудзі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Асікаґа Сіґеудзі
足利成氏
Ім'я при народженні Ейдзуомару
Народився між 1434 та 1438
Помер 25 жовтня 1497
Підданство Японія
Діяльність самурай
Титул канто-кубо
Термін 1449—1455 роки
Попередник Асікаґа Мотіудзі
Наступник Асікаґа Масатомо
Рід Асікаґа
Батько Асікаґа Мотіудзі
Родичі daughter of Yamana Sōzend
Брати, сестри Ashikaga Haruōmarud і Ashikaga Yoshihisad
Діти 4 сини

Асікаґа Сіґеудзі (між 1434 та 1438 — 25 жовтня 1497) — 5-й Канто-кубо (намісник регіону Канто в період Муроматі) у 14491455 роках, 1-й Коґа-кубо у 14551497 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі знатного самурайського роду Асікаґа. Молодший син канто-кубо Асікаґа Мотіудзі. Точна дата народження невідома: між 1434 і 1438 роками. Отримав дитяче ім'я Ейдзуомару. У 1439 році його батько повстав проти сьогуна Асікаґа Йосінорі, але зазнав поразки й вимушений був здійснити сеппуку разом зі старшим сином. Сіґеудзі з рештою братів втік до володінь клану Юкі. Втім у 1441 році усі замки останніх було захоплено військами Уесуґі Норідзане. При спробі втекти двоє братів Ейдзуомару було схоплено й страчено, але він зумів врятуватися.

У 1449 році за сприяння своїх родичів призначається сьогуном Асікаґа Йосімаса на посаду канто-кубо. Тоді ж відбулося генпуку (церемонія повноліття) й Ейдзуомару змінив ім'я на Сіґеудзі. Оскільки сьогун не довіряв останньому то призначив свого вірного васала Уесуґі Норітада на посаду канрей (головного радника). З огляду на молодий вік Асікаґа Сіґеудзі значна влада опинилася у Норітади. Поступово стосунки між ними погіршувалися, оскільки Сігеудзі прагнув до повноважень, якими володів його батько. До того ж він пам'ятав про активну участь роду Уесугі в знищені своєї родини.

У 1454 році Асікаґа Сіґеудзі запросив Уесуґі Норітада до свого маєтку, де наказав вбити. Це викликало повстання родичів й союзників клану Уесугі. Того ж року Сігеудзі зазнав поразки від Імаґава Норітада й вимушений був тікати з Камакури до Коґа, резиденції вірного клану Юкі. На його місце прибув Асікаґа Масатомо, проте вірні васали Сігеудзі не дозволили тому зайняти Камакуру. У 1455 році у битві біля Бубайґавара союзники Сіґеудзі завдали поразки військам Асікаґа Масатомо.

З цього часу почалося протистояння Сігуедзі й Масамото за владу в Канто, а фактична влада все більше переходила до місцевих кланів. Разом з тим Асікаґа Сіґеудзі утворив самостійне володіння, що лише номінально визнавало владу сьогуна. Його підтримали клани Ода, Юкі, Уцуномія, Сатомі, Сатаке, Кояма і Тіба.

У 1471 році Асікаґа Сіґеудзі зазнав поразки й вимушений був тікати до замку Тіба. Бойові дії з перемінним успіхом тривали до 1482 року, коли зумів привернути на свій бік канто-канрея Уесуґі Акісада. Слідом за цим Сігеудзі зумів повернути частину своїх володінь й знову осісти в Козі. Тут панував до самої смерті.

Помер у 1497 році. Посаду кога-кубо успадкував старший син Асікаґа Масаудзі. Втім вплив останнього незабаром зменшився, а реальну владу отримав рід Юкі. За нащадків Масаудзі виокремився рід оумі-кубо на чолі із Асікаґа Йосіакі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Edmond Papinot, Historical and geographical dictionary of Japan, New York, F. Ungar Pub. Co, 1972
  • George Sansom, A History of Japan (3-volume boxed set), vol. 2, Charles E. Tuttle Co., 2000 (ISBN 4-8053-0375-1)