Патогенність: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
MerlIwBot (обговорення | внесок)
м робот додав: et:Patogeensus, es:Patogenicidad, en:Pathogenicity, nds:Pathogenität, вилучив: he:פתוגניות (strongly connected to uk:Патоген)
м r2.7.3) (робот додав: he:פתוגניות
Рядок 13: Рядок 13:
[[es:Patogenicidad]]
[[es:Patogenicidad]]
[[et:Patogeensus]]
[[et:Patogeensus]]
[[he:פתוגניות]]
[[hu:Patogenitás]]
[[hu:Patogenitás]]
[[ja:病原性]]
[[ja:病原性]]

Версія за 05:30, 5 березня 2013

Патогенність (від грец. πάθος — біль, хвороба та грец. γένεσις — виникнення) — потенційна здатність мікроорганізму викликати захворювання. Ця властивість характеризує видові генетичні особливості мікроорганізму, його взаємовідносини з певним видом або видами інших організмів. Патогенність характеризується вираженою специфічністю, тобто здатністю одного виду мікроорганізму викликати певні клінічні та патоморфологічні зміни. Це обумовлюється біологічними та генетичними факторами. Патогенність залежить як від агресивності мікроорганізму (здатності проникати у клітини та органи, а також продукувати токсини), так і від виду та фізіологічного стану організму хазяїна. Для характеристики різних ступеней патогенності та її кількісного вираження застосовують термін вірулентність.

Біологічні агенти, яким властива патогенність, називаються патогенами. Це можуть бути еукаріоти (гриби, найпростіші), прокаріоти (бактерії), неклітинні форми життя (віруси, віроїди), білки (пріони).

Література

В. Д. Тимаков. Микробиология. — М.: Медицина, 1973. С. 432.