Дітмаршен: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.7.3) (робот додав: ms:Dithmarschen
Rubinbot (обговорення | внесок)
м r2.7.3) (Робот: замінив fr:Arrondissement de Dithmarschen на fr:Arrondissement de Dithmarse
Рядок 37: Рядок 37:
[[et:Dithmarschen]]
[[et:Dithmarschen]]
[[fi:Dithmarschen]]
[[fi:Dithmarschen]]
[[fr:Arrondissement de Dithmarschen]]
[[fr:Arrondissement de Dithmarse]]
[[frr:Kreis Dithmarschen]]
[[frr:Kreis Dithmarschen]]
[[hr:Dithmarschen (okrug)]]
[[hr:Dithmarschen (okrug)]]

Версія за 18:28, 5 березня 2013

Герб Дітмаршену
Герб Дітмаршену

Дітмарше́н (нім. Kreis Dithmarschen) — район в Німеччині. Центр района — місто Хайде. Район входить в землі Шлезвіг-Гольштейн. Займає площу 1404,75 км². Населення — 137 390 чол. Щільність населення — 98 осіб/км².

Крім назви Дітмаршен може зустрічатись назва Дітмархен і Дітмарсен. Скажімо один з титулів імператора Всеросійського був — герцог Дітмарсенський (див. Свод законов российской Империи).

Минуле

Битва при Хеммінгштедті
Битва при Хеммінгштедті

В 13—15 ст. був одним з центрів селянської республіки і піратського руху на Балтійському морі. Дітмаршен - місце народження відомого датського пірата Кірстена Роде, який тривалий час був на службі у московського царя Івана Грозного. Місцевий люд тривалий час успішно опирався поневоленню з боку князів Священної Римської Імперії і католицької церкви, існувало селянське самоврядування на зразок козацького круга, так само як і у козаків священники (ще задовго до реформації) обирались всією громадою віруючих.

17 лютого 1500 року селянські війська перемогли лицарське військо данського короля Яна II Ольденбурга і таким чином зберегли незалежність на 59 років.

У 16 ст. селянські війська були розбиті і Дітмаршен та прилеглі райони потрапили під владу князів та баронів. На згадку про це на гербі Дітмаршену з'явився лицар - один з тих, які поневолювали селян.

Датські королі мали наступний титул аж до середини XX ст. - "милістю Божою король Данії, Готів і Вандалів, князь Шлезвігу и Гольштейна, Штормарна і Дітмаршена, Лауденбурга і Ольденбурга."

Посилання

Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA