Шляхетна гвардія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Slovarosh (обговорення | внесок)
Створена сторінка: thumb|left|200px|Дворянский гвардеец в парадному одязі Файл:Garde noble vatican 1....
 
Slovarosh (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 21: Рядок 21:
{{примітки}}
{{примітки}}


== См. также ==
== Див. також ==
* [[Швейцарська гвардія]]
* [[Швейцарська гвардія]]

Версія за 19:16, 6 серпня 2020

Дворянский гвардеец в парадному одязі
Дворянский гвардеец в службовому одязі

Дворянська гвардія (італ. Guardia Nobile) була однією з трьох гвардій Ватикану, частина збройних сил папської держави.

Істория

Дворянська гвардія була сформована Папою Римським Пієм VII 11 травня 1801 року як полк важкої кінноти з особового складу корпусу «Lance Spezzate», заснованого в 1527 році Павлом IV і розпущеного 20 лютого 1798 року після французької окупації Риму і арешту Пія VI. Також в якості членів нової гвардії в її склад влилися старі папські гвардійці з ордена «Лицарів Світла», заснованого в 1485 році папою Інокентієм VIII.

Спочатку гвардія складалася з двох підрозділів - ще один загін, який називався «легкою кавалерією», складався з новобранців з числа молодших синів шляхетних родин.

Однією з їх перших головних обов'язків повинно було бути супровід Пія VII в Париж на коронацію Наполеона Бонапарта. Дворянська гвардія була розформована після другого французького вторгнення, але знову відтворена папою Пієм VII в 1816 році , а в 1824 році обидва підрозділи об'єднані під єдиним командуванням велінням Льва XII. З об'єднанням Італії та ліквідацією Папської області в 1870 році, дворянська гвардія стала корпусом придворної гвардії. У 1968 році папа Павло VI перейменував дворянську гвардію в «почесна варта його Святості».

Дворянська гвардія була скасована папою римським Павлом VI в 1970 році як частина церковних реформ після Другого Ватиканського Собору. Ветерани цього підрозділу ватиканської варти після розпуску гвардії складаються в об'єднанні ветеранів «La Compagnia delle Lance Spezzate» (рота зламаного списи).

Покладені функції

Сформована виключно в якості палацової варти, дворянська гвардія не перебувала на дійсній військовій службі і жодного разу не брала участь в бойових зіткненнях за часів кількох військових кампаній, які розгорнулися в Папській області між 1801 і 1870 роками. Спочатку, полк був зобов'язаний забезпечувати ескорт для Папи Римського та інших старших князів Церкви (в тому числі носіїв Золотої Рози), і місій в межах Папської області з волі Папи Римського.

У популярній культурі

Дворянська гвардія залишила значний відбиток в розвитку італійської культури. Наприклад, дворянська гвардія з'являється у фільмі «Маркіз дель Грілло», в основі сюжету якого лежать пригоди командира гвардійців Оноре дель Грілло .

Примітки

Див. також