План Доза: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
SieBot (обговорення | внесок)
м робот додав: ko:도스안
D'ohBot (обговорення | внесок)
м робот додав: he:תוכנית דוז
Рядок 34: Рядок 34:
[[et:Dawesi plaan]]
[[et:Dawesi plaan]]
[[fr:Plan Dawes]]
[[fr:Plan Dawes]]
[[he:תוכנית דוז]]
[[it:Piano Dawes]]
[[it:Piano Dawes]]
[[ja:ドーズ案]]
[[ja:ドーズ案]]

Версія за 15:42, 1 січня 2010

План Дауеса - план економічного оздоровлення Німеччини після Першої світової війни.

У квітні 1924 р. американським банкіром Чарльзом Дауесом і британським міністром закордонних справ Джозефом Остіном Чемберленом було розроблено план економічного оздоровлення Німеччини, названий "планом Дауеса". У серпні того ж року його затвердила Лондонська міжнародна конференція.

План складався з трьох частин і мав на меті забезпечити сплату Німеччиною репарацій відновленням її господарства. Для цього, насамперед, потрібно було зміцнити німецьку марку і забезпечити виконання країною бюджету.

Умови "плану Дауеса"

  • Союзники виводять окупаційні війська з Руру
  • Німеччина щорічно сплачує певну суму репарацій (починаючи з 1 млрд марок за рік та збільшуючи до 2,5 млрд марок за рік у термін чотири роки)
  • Німецький державний банк має бути реорганізованим під проводом союзників
  • У джерела покриття репарацій мають бути включені прибутки держави за рахунок акцизних, митних та транспортних податків
  • США надають Німеччині значні позики (близько 800 млн. марок).

У зв'язку з прийняттям плану Дауеса, між Францією і Бельгією з одного боку, і Німеччиною — з другого, було підписано угоду про припинення окупації Рурського басейну і виведення звідти французьких і бельгійських військ.

План Дауеса діяв до 1929 року. Він відрегулював репараційні платежі, сприяв ввозу іноземного капіталу в Німеччину. До вересня 1930 р. сума іноземних (головним чином американських) капіталовкладень в Німеччині склала 26-27 млрд. марок, а загальна сума німецьких репараційних платежів за той же період — дещо більше 10 млрд. марок. Ці капітали сприяли відновленню промислового виробництва, яке вже у 1927 р. досягло передвоєнного рівня. Частка Німеччини у світовому експорті збільшилася з 5,73% у 1924 р. до 9,79% у 1929 р.

Внаслідок виконання плану Дауеса США отримали великі прибутки у вигляді процентів від позик і дивідендів від прямих інвестицій у промисловість.

Свідчення: Й. Сталін: "План Дауеса, складений в Америці за рахунок Німеччини, яка зобов'язана Європі виплатити рапарації..."

Чарльз Дауес отримав Нобелівську премію миру за 1925 рік.