Ліберальні демократи (Велика Британія): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м робот додав: af, ar, br, ca, cs, cy, da, de, eo, es, eu, fi, fr, hsb, id, it, ja, kw, la, lb, nl, nn, no, pl, pt, ro, ru, sh, simple, sv, ur, zh змінив: en
Escarbot (обговорення | внесок)
Рядок 31: Рядок 31:
[[es:Liberales Demócratas (Reino Unido)]]
[[es:Liberales Demócratas (Reino Unido)]]
[[eu:Erresuma Batuko Liberal Demokratak]]
[[eu:Erresuma Batuko Liberal Demokratak]]
[[fa:حزب لیبرال دموکرات (بریتانیا)]]
[[fi:Liberaalidemokraattinen puolue (Yhdistynyt kuningaskunta)]]
[[fi:Liberaalidemokraattinen puolue (Yhdistynyt kuningaskunta)]]
[[fr:Démocrates libéraux (Royaume-Uni)]]
[[fr:Démocrates libéraux (Royaume-Uni)]]

Версія за 19:31, 14 квітня 2010

Ліберал-демократична партія (англ. Liberal Democrats) — третя за величиною і впливом політична партія Великобританії. Назва часто скорочується до слова "лібдеми" (Lib Dems). Лідер (з 2007 року) — Нік Клеґґ (Nick Clegg).

Ліберал-демократична партія була утворена в 1988 році в результаті об'єднання Ліберальної і Соціал-демократичної партій. У британському політичному спектрі "лібдеми" займають найбільш центристську позицію з невеликим ухилом вліво. Лідер партії Нік Клеґґ дотримується більш правоцентристських позицій, ніж більшість його соратників у керівництві партії.

Ліберал-демократи найбільше страждають від відсутності пропорційної виборчої системи у Великобританії. Так, на парламентських виборах 2005 року вони отримали 22,1% голосів виборців, але лише 62 місця в Палаті громад (менше 10% від загального числа мандатів). Саме тому "лібдеми" активно просувають ідею переходу до пропорційної виборчої системи замість нинішньої мажоритарної.

Крім цього, в програмі партії сильна екологічна та проєвропейська складова, вони виступають за виборність Палати лордів; в економіці — за менше втручання держави. "Лібдеми" завоювали повагу тим, що, на відміну від лейбористів і консерваторів, не підтримали свого часу участь Британії в іракській кампанії.

Найактивніше партію підтримують жителі південно-західної Англії, Корнуолл, сільських районів Шотландії та Уельсу, а також університетських міст Оксфорда і Кембриджу.

Ліберал-демократи з 1997 року послідовно покращували свої результати на виборах, і багато коментаторів відводять їм ключову роль у випадку, якщо жодна з двох провідних партій не набере абсолютної більшості і виникне ситуація "підвішеного парламенту".

У своєму передвиборному гаслі ліберал-демократи поєднували основні посили Лейбористської і Консервативної партій - "Зміни, які працюють на вас: побудова справедливішої Британії" ("Change that works for you: building a fairer Britain").

Посилання