Показник кольору: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
ZéroBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: no:Fargeindeks
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: tl:Indeks ng kulay
Рядок 52: Рядок 52:
[[sv:Färgindex]]
[[sv:Färgindex]]
[[th:ดัชนีสี]]
[[th:ดัชนีสี]]
[[tl:Indeks ng kulay]]
[[tr:Renk ölçeği]]
[[tr:Renk ölçeği]]
[[vi:Chỉ mục màu]]
[[vi:Chỉ mục màu]]

Версія за 03:22, 15 квітня 2012

Показник кольору - в астрономії, різниця зоряних величин, отримана з двох інтервалів довжин хвиль; характеризує основні риси розподілу енергії в спектрі небесного тіла, його колір. Поняття показник кольору введено К. Шварцшильдом на початку 20 ст. До 50-х років 20 ст. головним був інтернаціональний показник кольору, що представляв собою різницю інтернаціональних фотографічної та фотовізуальної зоряних величин. В сучасній астрономії в найбільш розповсюдженій системі UBV, як правило, використовується показник кольору U-B і B-V, що відповідає різницям зоряних величин в ультрафіолетовій (U),синій (B) та в жовтій (V) частинах спектру. Розширення системи UBV в червону та інфрачервону області (величини R,I) дозволяє отримати інші показники кольору, наприклад V-R, V-I і т.д. Нульпункт показника кольору встановлений так, щоб всі показники кольору дорівнювали б нулю для деяких вибраних ближніх зір-карликів спектрального класу А0. Показник кольору B-V та U-B від'ємні для зірок більш ранніх спектральних класів (більше "голубих"), ніж А0, і додатні для більш пізніх (більш "червоних"). В інших фотометричних системах нульпункти показнику кольору можуть відрізнятися від вказаного. Показники кольору визначаються або фотографічними методами,або фотоелектричними.

Показники кольору використовуються при вивченні міжзоряного поглинання світла,природи і еволюції зірок і зоряних систем та інших об'єктів.

Нехай маємо дві фотометричні полоси,наприклад B і V або U та R, або, в загальному випадку,будь-яка полоса з номером і такривою реакції Ті'(λ) та інша полоса з номером j та кривою реакції Тj'(λ). Нехай маємо дві зорі,друга з яких-стандарт. Якщо G1,i та G1,j-відклики пристроютна випромінювання другоі зорі(стандарт), з відомими величинами m2,i та m2,j то маємо:

;

віднімаючи друге рівняння від першого, отримуємо:

Тут різниця зоряних величин,отриманих в двох фотометричних смугах, називаються показниками кольору або колор-індексом. Константа consti,j визначається зі спостережень стандарту. Як правило вважається,що для стандартів вибраного сорту ,а саме: для непокраснівших зірок спектрального класу А0 головної послідовності,зоряні величини у всіх можливих полосах однакові, тобто всі можливі показники кольору для них рівні нулю.

Якщо спостереження проводяться в n фотометричних полосах, то з отриманих зоряних величин можна скласти n(n-1) показників кольору. З цих показників кольору n-1 будуть незалежними.

Власні,властиві самим зіркам показники кольору називаються нормальними. В іншому випадку спостережувані показники кольору,змінені міжзірковою зоряною екстинцію,називаються почервонілими. Література:

1)Миронов А.В."Основи астрофотометрії" М.2008

2)Мартинов Д.Я."Курс практичної астрофізики" М.1977