Сфігмограма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сфігмограма — неінвазивний метод реєстрації коливань стінок артерій (пульсової хвилі[1]), які виникають внаслідок викиду порції крові із серця під час систоли.[2] Реєструється у вигляді кривої лінійного графіка[3][1]. Дає можливість робити висновки про зміни кров'яного тиску в артерії протягом серцевого циклу та про ритм серцевої діяльності.[4] Розрізняють сфігмограми центрального (сонна артерія) і периферійного пульсу (променева, стегнова артерія, артерії гомілки), а також пряму і об'ємну сфігмографію.

Види[ред. | ред. код]

За місцем реєстрації:

  • Центральна
  • Периферійна[2]

Пряма сфігмографія забезпечує реєстрацію змін на обмеженій ділянці стінки судини з допомогою датчиків, які зафіксовані над судиною що пульсує.

Об'ємною сфігмографією називають запис кривої, яка реєструє сумарні об'ємні зміни в артеріях за допомогою манжетки, розташованої довкола ділянки кінцівки, яка досліджується.[джерело?]

Для запису артеріального пульсу використовують сфігмограф або сфігмографічні приставки, які під'єднуються до електрокардіографа.

При проведенні дослідження обстежуваний знаходиться у положенні лежачи, датчики кріпляться на місці найкращої пульсацій артерії за допомогою гумової стрічки.[джерело?]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Фізіологія людини і тварин у таблицях та запитаннях : навч-метод., посіб. для самопідготовки / Ігор Ярославович Коцан, Світлана Євгенівна Швайко, Олена Романівна Дмитроца. – Луцьк : Східноєвропейський нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2012. – 224 с. – (Посібники та підручники СНУ ім. Лесі Українки). Ел.джерело (С.135)
  2. а б Осінній І. О., 2018, С.10
  3. Фізіологія. 2-ге видання (вид. Шевчук В. Г.). Вінниця: Нова книга. 2015. с. 319. ISBN 978-966-382-532-8. Процитовано 23 травня 2022.
  4. Червяк, Петро (2001). Медична енциклопедія (укр.) . Київ: Просвіта. с. 788. ISBN 966-7551-51-2.

Джерела[ред. | ред. код]

  • ДИПЛОМНА РОБОТА на тему «Прилад для комплексного виміру біологічних параметрів». Осінній І. О. Київ (2018) Ел.джерело(С.10-13)

Література[ред. | ред. код]